Referendum o prijevremenim izborima nije uspio

REFERENDUM o raspuštanju i parlamenta i prijevremenim izborima u Slovačkoj, održan u subotu paralelno s predsjedničkim izborima, nije uspio zbog malog odziva birača, izjavio je u nedjelju predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva Ladislav Jaca.

Na referendumu je, prema privremenim rezultatima, glasovalo 35,8 posto birača, daleko ispod 50 posto koliko je potrebno da bi izjašnjavanje bilo valjano.

Referendum je organiziran na zahtjev sindikata, koji se suprotstavljaju radikalnim gospodarskim i socijalnim reformama slovačke vlade. Prikupili su preko 350.000 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma.

Koalicijska vlada Mikulaša Dzurinde pozvala je na bojkot referenduma, ocjenjujući tu inicijativu "nepravednom i nečasnom".

Iako s rezultatom referenduma može biti zadovoljan, premijer Dzurinda doživio je neočekivani udarac na predsjedničkim izborima, na kojima je njegov suradnik Eduard Kukan ispao iz utrke.

Bivši kontroverzni slovački premijer Vladimir Mečiar ostvario je neočekivano visoko vodstvo u prvom krugu predsjedničkih izbora s 37,2 posto glasova. U drugom krugu 17. travnja Mečiar će se nadmetati sa svojim nekadašnjim saveznikom, koji mu je kasnije postao suparnik, Ivanom Gašparovićem koji je osvojio 22,3 posto glasova. Gašparoviću uoči izbora nijedna anketa nije predviđala prolazak u drugi krug.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukan, bivši diplomat komunističke Čehoslavačke, ispao je iz utrke s osvjenih 22, 1 posto glasova, prema privremenim rezultatima na temelju svih prebrojenih glasova.

Sve ankete su pokazivale da će u prvom krugu pobijediti Mečiar i Kukan te da će u drugom krugu, uvjerljivo pobijediti Kukan.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara