Referendum o ulasku Turske u EU ovisi o članicama

EUROPSKA je komisija u ponedjeljak objavila da je organizacija referenduma o pristupanju Turske u EU odluka koja će proizlaziti iz odgovornosti svake države članice.

"Ako neka država članica želi organizirati referendum o bilo kakvoj temi, to je njezina odgovornost, to je njezino pravo i mi nemamo nikakav komentar na to", kazao je glasnogovornik Europske komisije Reijo Kemppinen odgovarajući na pitanje o prijedlogu kojeg je iznio francuski ministar financija Nicolas Sarkozy.

Sarkozy je nedavno predložio da pristupanje Turske EU iziskuje "referendum" kako bi se upoznalo mišljenje Francuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unutar Europske komisije, austrijski povjerenik Franz Fischler (poljoprivreda), jedan od protivnika turskog pristupanja Uniji, nedavno je izjavio kako je "gotovo sigurno" da će eventualni ulazak Turske u EU biti "predmet referenduma u više država članica".

Konačna odluka o početku pregovora s Turskom o njezinom pristupanju Uniji bit će objavljena na summitu čelnika država članica EU 17. listopada

Nakon što je u Turskoj usvojena reforma kaznenog zakona, vladajuća stranka u Turskoj Stranka pravde i razvitka, okupila se u ponedjeljak kako bi razgovarala o budućnosti stranke te možda i o promjenama u vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara