REFERENDUM U VEĆINSKI BOŠNJAČKOJ OPĆINI SJEVER U MOSTARU

Vlasti većinske bošnjačke općine Mostar Sjever u subotu provode referendum o samostalnosti općine, dok Povjerenstvo za preustroj Mostara kojega je uspostavio Visoki predstavnik Paddy Ashdown raspravlja o ukidanju sadašnjih šest mostarskih općina.

"Jeste li 'za' da općina Mostar Sjever zadrži status jedinice lokalne samouprave organizirane kao općina", pitanje je na kojem se izjašnjavaju građani. Mjesta za održavanje referenduma otvorena su jutros u 07.00 a završetak izjašnjavanja je u 19.00 sati. Rezultati referenduma bit će poznati u 21.00 sat.

Odziv na referendum je prema službenim podacima bio vrlo visok. Kako je izvijestio načelnik općine Sjever Salem Bubalo do 13.00 sati referendumu se odazvalo oko 75 % građana te općine. U toj zemljopisno najvećoj mostarskoj općini potencijalno može glasovati tek 4.280 građana. Na devet mjesta održavanja referenduma nije bio značajnijih gužvi dok se velik broj građana nije mogao naći na popisima pa je organizirano i tzv. glasovanje u odsustvu. Hrvati nisu sudjelovali na održavanju referenduma a predstavnici HDZ-a usprotivili su se na Općinskome vijeću Sjever donošenju takve odluke.

Načelnik Bubalo odbio je tvrdnje da se referendum organizira kako bi se zaustavio proces ujedinjenja Mostara.

"U pitanju su čisto praktični interesi građana općine Sjever. Ovdje nema politike, a građani odlučuju o svojim egzistencijalnim interesima", rekao je Bubalo u telefonskoj izjavi za Hinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured Visokog predstavnika upozorio je međutim kako referendum smatra podrivanjem napora rada Povjerenstva o ujedinjenju grada Mostara s čijim se radom ne slaže bošnjačka Stranka demokratske akcije.

"Mi u ovom trenutku referendum ne smatramo potezom od pomoći. Sudbina Mostara će se rješavati unutar Povjerenstva za preustroj grada u koje su uključeni predstavnici političkih stranaka koje zastupaju sve građane Mostara", rekao je telefonski glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Referendumskim pitanjem ne isključuje se mogućnost otcjepljenja od Mostara. Ovaj referendum potpuno je protivan sadašnjem Prijelaznom Statutu grada Mostara ali i 'Ashdownovim načelima' o uspostavi Povjerenstva za izradu stalnog Statuta kojim se jasno precizira nepromjenljivost sadašnjih granica grada na Neretvi.

Bošnjački dužnosnici su i u općini Jugoistok na posljednjoj sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća pokrenuli pitanje raspisivanje referenduma. Ta je sjednica prekinuta a nastavak je zakazan za srijedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara