Rehn: Bez plana B za Tursku

Rehn: Bez plana B za Tursku

EUROPSKI povjerenik za proširenje Olli Rehn u petak je izjavio da čelnici EU-a ne bi smjeli razmišljati o "planu B" za Tursku kada ovaj mjesec budu odlučivali o pokretanju pregovora o članstvu s tom zemljom.

Rehn je za European Voice kazao da, dok god članstvo u EU nije zajamčen rezultat, Unija ne bi smjela razmišljati o alternativi koja ne uključuje punopravno članstvo, kao što su tražile Francuska, Austrija i Danska.

"Ne postoji očit zaključak kada pokrenemo pregovore. Ali imamo jasan cilj, a to je članstvo Turske u EU", rekao je. "Zato ne bi smjelo biti plana B, nego jasan cilj članstva nakon opsežnih i razumnih pregovora", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rehn je kazao i da bi Turska trebala učiniti više da ne-muslimanskim zajednicama omogući ista zakonska i ekonomska prava kao i muslimanskim vjerskim zajednicama te je stao u obranu prijedloga da se zaustavi turska radnička migracija.

Turska se protivi bilo kakvim uvjetima u pregovorima o članstvu koji nisu bili primjenjivani na ostale kandidate, dok je Europska komisija predložila da bi EU možda trebala stalnu zaštitnu klauzulu o slobodi kretanja ljudi iz Turske.

"Legitimno je pravo EU-a da sačuva mogućnost da poduzme posebne mjere u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu rada", pojasnio je Rehn.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara