Rehn: Bez pune suradnje s Haagom suspenzija pregovora SCG s EU

EUROPSKI povjerenik za proširenje Olli Rehn ponovno je u četvrtak upozorio da će pregovori Europske unije sa Srbijom i Crnom Gorom biti suspendirani ako se ne ostvari puna suradnja s Haškim sudom.

"Važno je da napori Srbije dovedu do pune suradnje, bez odgode. To treba dovesti do uhićenja i izručenja Ratka Mladića", izjavio je - kako prenose beogradski elektronski mediji - Rehn pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta, dodajući da "Srbija ima konkretnu i opipljivu europsku perspektivu, ali mora osigurati da njezina budućnost ne bude talac izvjesnih zapreka".

Rehn će 27. veljače izvijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU o stupnju suradnje s Haškim sudom i nastavku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, a prvi put je posredno spomenuo i rok u kojem optuženi Ratko Mladić mora biti izručen kako pregovori ne bi bili prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Srbija ne bude surađivala bez odgode, to će dovesti do prekida pregovora. Sljedeći krug političkih pregovora zakazan je za travanj, što znači da će se on naći na udaru mjera EU u slučaju da pune suradnje ne bude. Na Srbiji je da se odluči između europske budućnosti i nacionalističke prošlosti", navodi se u Rehnovu jučerašnjem priopćenju, koje u četvrtak prenosi agencija Beta.

Vlasti u Beogradu opovrgnule su navode mnogobrojnih domaćih i stranih medija da je ovoga tjedna Mladić uhićen, odnosno da je lociran i da se s njim pregovara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara