Rehn: Hrvatska kandidatura otvara izlaz iz krize ustavu EU

HRVATSKA kandidatura za pridruživanje Europskoj uniji može EU-u ponuditi izlaz iz krize koja je uslijedila nakon odbijanja europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, rekao je u utorak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Predviđajući da bi Hrvatska mogla postati 28. članica Unije EU-ov povjerenik za proširenje Olli Rehn je izjavio da bi sporazum o hrvatskom pridruživanju mogao biti iskorišten za preustroj institucija EU-a u skladu s prijedlozima koji se iznose u ustavu.

"Ovisno o tome kako će ustavna reforma napredovati vrijedilo bi razmotriti to da će sporazum o pridruživanju Hrvatske pružiti mogućnost da se naprave neki amandmani institucionalnim pravilima Europske unije, uključujući i veličinu Komisije", rekao je Rehn odgovarajući na pitanja nakon svog govora u berlinskom Institutu za europsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To bi sačuvalo neke od najlogičnijih, nužnih elemenata ustavnog sporazuma kako bi se postupak odlučivanja u Europskoj uniji napravio učinkovitijim", dodao je Rehn.

U svojem je govoru Rehn ponovio da je EU spreman započeti pregovore s Hrvatskom čim se ocijeni da ova u potpunosti surađuje s UN-ovim Sudom za ratne zločine u Haagu.

Čelnici članica EU-a su se u sporazumu iz Nice dogovorili da izvršno tijelo Unije, Europsku komisiju, ograniče na 27 članova što će biti dostignuto najkasnije 2008. po ulasku Bugarske i Rumunjske. Ustav, koji je napravljen kako bi zamijenio sporazum iz Nice, smanjio bi veličinu Komisije na "dvije trećine" broja članova Unije 2014. godine. Postoje, međutim, dvojbe hoće li on ikada stupiti na snagu nakon njegovog odbijanja od strane francuskih i nizozemskih glasača.

To znači da je Unija za sada vezana uz sporazum iz Nice koji sadrži klauzulu kojom se EU obvezuje smanjiti veličinu Komisije i uvesti sustav rotacije među državama članicama kada EU dostigne 27 članica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara