Rehn u posjetu Sarajevu

Europska komisija spremna je surađivati s vlastima Bosne i Hercegovine na pripremi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju no ta zemlja mora obaviti još mnoge zadaće prije nego taj proces započne, izjavio je u nedjelju u Sarajevu povjerenik EU za proširenje Olli Rehn.

Rehn je doputovao u dvodnevni posjet BiH tijekom kojega će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, a prvoga dana razgovarao je s Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom.

Nakon toga susreta Rehn je izjavio kako je BiH do sada postigla napredak u više područja čime su ispunjeni neki od preduvjeta daljem približavanju Europskoj uniji, no i dalje postoje značajni problemi. Svakako je trenutačno najvažniji izostanak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao je Rehn.

"Europska komisija ostat će prijatelj Bosne i Hercegovine koji će ukazivati na nedostatke kada se oni pojave", kazao je Rehn kojemu je ovo prvi posjet BiH nakon imenovanja povjerenikom za proširenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Paddy Ashdown koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU u BiH podržao je Rehnovo stajalište po kojemu je suradnja s Haaškim tribunalom glavna zapreka daljnjeg približavanja BiH Uniji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ashdown je rekao da ne očekuje da će ostavke nekih srpskih dužnosnika u BiH koje su uslijedile nakon izrcanja kaznenih mjera zbog nesuradnje s ICTY-jem bitnije utjecati na provedbu potrebnih reformi.

Temeljne zadaće za BiH ostaju nepromijenjene, kazao je Ashdown, dodajući kako je jasno da su to suradnja s Haškimtribunalom i ispunjavanje ostalih uvjeta na kojima inzistira EU.

(Hina) xrm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara