Rehnova pljuska: Slijedi blokada pregovora s EU?

Rehnova pljuska: Slijedi blokada pregovora s EU?

EUROPSKI povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je danas da će, ukoliko se pitanje ZERP-a ubrzo ne riješi, doći do ozbiljnih odgoda u pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.

Nakon sastanka u Banskim dvorima njegove je tvrdnje potvrdio i premijer Ivo Sanader, kazavši kako bi ova odluka Bruxellesa mogla značiti i službenu blokadu pregovora. "Morat ćemo se složiti da bi moglo doći i do blokade pregovora i morat ćemo odlučiti nešto drugo", kazao je premijer.

Sanader je kazao kako do sastanka Hrvatske sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom, a na kojemu bi trebalo riješiti pitanje ZERP-a, neće doći. Kao razlog naveo je talijanskog premijera tehničke vlade Romana Prodija, za kojega kaže da ne želi preuzeti odgovornost za pregovore oko primjene ZERP-a.

Rehn je poručio da će se, ako Hrvatska uđe u EU, vode iz ZERP-a tretirati kao zajedničke te će za njih vrijediti zakoni EU. Naglasio je kako su ti zakoni stroži nego hrvatski te da je ZERP unilateralna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljuska u lice

S obzirom na izjave Rehna i Sanadera prije sastanka, ovakav bi se Rehnov potez mogao smatrati kao pljuska u lice  Vladi. Naime, prije sastanka Rehn je kazao kako mu je drago "da je ponovno ovdje, u 28. članici EU-a" te da bi ova godina za Hrvatsku mogla biti presudna.

Premijer je, pak, prije sastanka kazao kako je cijelo područje pregovora RH i Europske unije pokriveno, "od ZERP-a do mjerila tog poglavlja", istaknuvši kako je Rehnov posjet "veliko ohrabrenje, velika šansa za nas".

K.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara