Rekordna dobit Philipsa u prošloj godini

PHILIPS je u prošloj godini ostvario rekordnih 2,8 milijardi eura neto dobiti, što je 695 milijuna eura više nego godinu dana ranije.

U četvrtom tromjesječju  2004. kompanija je postigla 498 milijuna eura neto dobiti, što je više od očekivanja analitičara, ali i manje od 598 milijuna dobiti iz istog razdoblja godinu dana ranije. Slabiji dolar i njemu srodne valute doveli su do efekta pada od 4 posto.

Usporediva prodaja porasla je za 6 posto. Prodaja je iznosila 9.179 milijuna eura, što predstavlja rast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje 2003.

Dobit iz poslovanja iznosila je 14 milijuna eura, uključujući naknadu nenovčane štete od 576 milijuna eura vezanu uz MedQuist i naknadu od 133 milijuna eura (neto nakon nadoknade od osiguranja) vezanu uz nagodbu u parnici s tvrtkom Volumetrics Inc.

U četvrtom tromjesečju 2003, dobit iz poslovanja iznosila 608 milijuna eura profita, u što je uključena naknada za nenovčanu povredu goodwilla od 139 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati financijskih prihoda i rashoda su dobit od 417 milijuna eura, u što je uključena ukupna dobit od 440 milijuna eura od prodaje preostalih udjela u tvrtkama ASML i Vivendi Universal, te 46 milijuna eura dobiti od kamata vezano uz konačni sporazum o namirenju poreza za prethodne godine. U 4. tromjesečju 2003, financijski prihodi i rashodi rezultirali su rashodima od 58 milijuna eura.

Nekonsolidirana poduzeća pridonijela su 198 milijuna eura čistoj dobiti, uključujući dobit od 151 milijuna eura vezanu uz prodaju dionica u tvrtki Altos Origin. U četvrtom tromjesečju 2003. godine rezultati od nekonsolidiranih poduzeća iznosili su 183 milijuna eura, u što je uključena dobit od 695 milijuna eura od prodaje dionica TSMC-a te naknadu za restrukturiranje i štetu od 804 milijuna za LG.Philips Displays.

Priljev je iznosio 1.939 milijuna eura. U četvrtom tromjesečju 2003. godine priljev je iznosio ukupno 1.673 milijuna eura. Zalihe su kao postotak od prodaje bile na rekordno niskih 10,7 posto.

U cijeloj godini, Medicinski sustavi premašili su cilj od 14 posto ostvarivši EBITA-u od 14,4 posto (korigirano za nagodbu s tvrtkom Volumetrics). 14,4 posto usporedivo je s dobiti iz poslovanja u iznosu od 12,8 posto od prodaje, ne uključujući naknadu štete za MedQuist.

Gerard Kleisterlee, predsjednik Uprave i generalni direktor Philipsa, povodom objavljivanja rezultat izjavio je: "2004. bila je godina velikog napretka za Philips. Pokretani usmjerenjem na rezultate poslovanja i upravljanje troškovima, naši su financijski rezultati pokazali znatno poboljšanje, ostvarivši povrat koji znatno premašuje naš trošak kapitala. Uz dosljedno izvršenje plana upravljanja za 2004. godinu, napravili smo i važan korak prema provedbi naše strategije transformacije Philipsa u tvrtku koja se bavi zdravljem, lifestyleom i tehnologijom te je uistinu pokretana tržištem. A predstavljanjem novog brand-obećanja Sense and simplicity, stvaramo jedinstvenu, diferenciranu poziciju koja će dodatno povećati vrijednost što je nudimo kupcima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara