Rekordna inflacija još od 2000. godine

GODIŠNJA stopa inflacije u svibnju se popela na 6,4 posto, što je najviša stopa od uvođenja metodologije mjerenja potrošačkih cijena u 2004., objavio je u petak Državni zavod za statistiku. 

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Hrvatskoj su u svibnju o odnosu na travanj porasle za 1,1 posto. To je izrazito povećanje inflacije na godišnjoj razini u odnosu na travanj kada je iznosila 5,7 posto.

Godišnji prosjek od lipnja 2007. do svibnja 2008. godine bilježi se porast inflacije za 4,6 posto. Najveći svibanjski porast cijena u odnosu na travanj bilježe cijene prometa za 2,7 posto, zatim cijena obuće i odjeće za 2,2, posto, prehrane i bezalkoholnih pića za 1,5 posto te ugostiteljskih usluga za 1,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene dobara u svibnju u odnosu na travanj porasle su za 1,4 posto, a cijene usluga ostale su zadržane na razini travnja. Najveći utjecaj na povišenu inflaciju imao je rast cijena hrane koja je skuplja u odnosu na svibanj prethodne godine za 11,6 posto, od čega je najviše porasla cijena voća (30,5 posto), ulja i masti (27,3 posto), kruha i žitarica (18 posto) te mlijeka, sira i jaja (15,2 posto).

Na godišnjoj razini cijene prometa porasle su za 7 posto na što je najveći utjecaj imalo poskupljenje goriva i maziva za osobna vozila od 16,7 posto. Nadalje, godišnji rasti od 5,4 posto imale su cijene alkoholnih pića i duhana dok je cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasla za 5,3 posto. Zdravstvene usluge od svibnja prethodne godine do svibnja ove godine porasle su za 5,7 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara