Rekordni iznosi na dražbi za crteže Gauguina i Le Lorraina

"GLAVA Tahićanke, lijevi profil, oko 1892.", kombinacija pastela i olovke uz sjenčanje žutim gvašem Paula Gauguina (18481903.) prodana je u srijedu u pariškom Drouotu za 1,46 milijuna eura, što je svjetski rekord za umjetnikov crtež.

Uz to, "Ascagneov lov u klasičnom krajoliku", pero i smeđi tuš, sa sjenčanjem oksidiranim bijelim gvašem Claudea Gelleea poznatog kao Le Lorrain (1600.-1682.), prodan je za 341.860 eura, što je također svjetski rekord za umjetnikov crtež.

Gauguinov pastel kupila je londonska galerija, a crtež Le Lorraina američki kolekcionar na prodaji starih crteža iz XIX. i XX. stoljeća koju je organizirala kuća PIASA.

"Glava Tahićanke" (30,5x20,5 cm) prikazuje profil žene lagano nagnute glave, s poluzatvorenim očima koje naglašavaju njezinu zamišljenost. Djelo je procijenjeno na 600/700.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Lorrainov "Ascagneov lov" je skica za njegovu posljednju sliku iz 1682. Ascagne koji podešava svoj luk i njegova pratnja kao da su prešli preko planinskog potoka, ispod svoda utvrđenog grada koji se ugnijezdio na stijeni, možda mitske Albe koju je utemeljio lovac.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara