Rekordni iznosi na newyorškoj dražbi za Modiglianija i Legera

DVIJE slike, jedna Amedea Modiglianija "Ležeći akt (na lijevoj strani)" i druga Fernanda Legera "Žena u crvenom i zelenom", postigle su u utorak navečer rekordnu cijenu na dražbi djela moderne umjetnosti i impresionizma koju svake druge godine organizira kuća Christies u New Yorku.

Dražba, na kojoj su bila ponuđena 43 djela, donijela je ukupno više od 117 milijuna dolara, pri čemu tek 17 posto (ili šest ponuđenih izložaka) nije postiglo predviđenu cijenu. 66 posto ponuđenih slika otkupili su Amerikanci, 28 posto Europljani, a 3 posto Azijati.

Modigliani je prodan nepoznatom kupcu za 26.887.500 dolara, što je najveća cijena koju je postiglo neko djelo tog slikara. Dosadašnji je rekord za tog slikara iznosio 16.777.500 dolara za "Akt koji sjedi na divanu", koji je američki Sothebys prodao u studenom 1999.

Legerova je slika prodana za, također rekordnih, 22.407.500 dolara. Prethodni je rekord iznosio 16.726.000 za "Motor" koji je britanski Christies prodao u studenom 2001.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja "Žene u crvenom i zelenom" u utorak popraćena je pljeskom. To djelo iz 1914. bilo je procijenjeno na 10 do 15 milijuna dolara i također je prodano nepoznatom kupcu.

Desetljećima se nije znalo tko je autor te slike koja se pedesetak godina čuvala u francuskim muzejima sve dok 1999. Muzej moderne umjetnosti u Parizu (u Centru Pompidou) nije otkrio, zahvaljujući dokumentu iz njemačkog arhiva, da ju je jednom trgovcu umjetnina otela njemačka vojska u Drugom svjetskom ratu.

Još je jedan umjetnik u utorak potukao svoj rekord: Henry Moore, čija je slika "Three Piece Reclining Figure: Draped" prodana za 6.167.500 dolara (raniji rekord 4.072.500 dolara).

Direktor kuće Christies i dražbovni povjerenik Christopher Burge rekli su da je to bila "iznimna večer" i izrazili zadovoljstvo što se "tržište umjetnina drži iznenađujuće dobro", usprkos gospodarskim teškoćama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara