Rekordni manjak u američkoj bilanci plaćanja pogodio dolar

UNATOČ očekivanju produbljivanja kamatnog jaza između SADa i eurozone koji je veći dio protekloga tjedna održavao tečaj dolara na najvišoj razini prema euru u zadnjih devet mjeseci, on je do kraja tjedna potonuo zbog podatka o novom rekordnom manjku u američkoj bilanci plaćanja.

Euro je tako donekle oporavio nakon oštrih gubitaka u zadnjih nekoliko tjedana, ojačavši prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,2285 dolara. Zelena valuta spustila se i 1,04 posto prema britanskoj funti, kojom se krajem tjedna trgovalo po 1,8307 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,9 posto, na 1,2576 franaka za dolar, dok je jen ojačao 0,13 posto, na 108,56 jena za dolar.

Raspoloženje ulagača pokvario je u petak objavljen podatak o gorem od očekivanja manjku u američkoj bilanci plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u visini rekordnih 195,1 milijardu dolara. To čini 6,4 posto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda tog najvećeg svjetskog gospodarstva, i uvelike je iznad očekivanih 190 milijardi dolara.

Nervoza oko toga kako će SAD upravljati svojim financijama uz goleme manjkove u bilanci plaćanja i vanjskotrgovinskoj razmjeni bio je glavni razlog pada tečaja zelene valute krajem prošle godine. Sada analitičari smatraju da je riječ o korekciji dolara koja će biti kratkoga daha. Momentum je još čvrsto u korist dolara i gubici će biti ograničeni, tvrde oni. "Podatak o manjku je teoretski loš. Ali, kao što se događa zadnjih nekoliko tjedana, dolar će vjerojatno zasad ignorirati loše vijesti", kazao je Mitul Kotecha pri Caylonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ostali novi američki gospodarski pokazatelji bili su također nešto slabiji od očekivanja tržišta, no američko gospodarstvo svojom izvedbom zasad uvelike nadmašuje europsko. U američkoj maloprodaji u svibnju je zabilježen najsnažniji pad prometa u zadnjih godinu dana, u visini 0,5 posto. Istodobno, proizvođačke cijene u tome su mjesecu zabilježile najveći pad u zadnje dvije godine. Pritok kapitala u SAD u travnju je iznosio 47,4 milijarde dolara, ispod očekivanja tržišta te nedovoljno da pokrije vanjskotrgovinski deficit u tome mjesecu. Inflacija mjerena potrošačkim cijenama, pak, u svibnju je u tom najvećem svjetskom gospodarstvu pala po prvi puta u 10 mjeseci.

Nasuprot tome, izgledi za eurozonu ostaju loši, a moguće je i da će Europska središnja banka sniziti u nekom roku kamatne stope, što će samo još povećati kamatni jaz između SAD-a i eurozone. Trenutno ključna američka kamatna stopa iznosi 3,0 posto, a u eurozoni 2,0 posto.

Tečaj jedinstvene europske valute na gubitku je oko 10 posto prema dolaru od ožujka uslijed usporenog gospodarskog rasta u eurozoni i rastućih zabrinutosti oko političke kohezije u regiji nakon što su francuski i nizozemski glasači odbacili prihvaćanje europskog ustava. "Tečaj eura mogao bi se spustiti i do 1,18 dolara, no uspješna priča zelene valute ide prema svojem kraju. Ništa novog nema se reći oko europskog rasta ili mogućnosti da ECB snizi kamatne stope", opisao je raspoloženje na tržištu Shahab Jalinoos, vlautni strateg ABN Amroa.

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia izjavio je u srijedu da je tečaj eura u rasponu od 1,18 i 1,3 dolara u skladu s normalnim tržišnim fluktuacijama. "Almunia je dao tržištima neke razine koje se mogu ciljati", dodao je Jalinoos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara