Rektorski zbor: Do novih profesora bez suglasnosti Ministarstva

NA DANAŠNJOJ sjednici u Zadru tamošnji Rektorski zbor odlučio je da sveučilišta više neće morati tražiti suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da zapošljavaju nove profesore, docente ili znanstvene novake.

Uz rektore hrvatskih sveučilišta, na sjednici su bili i predstavnici veleučilišta i visokih škola i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Današnja je odluka u skladu s uvođenjem autonomije sveučilišta koja treba početi do kraja ove godine, rekao je državni tajnik za znanost dr. Slobodan Uzelac. Po njegovim riječima , sveučilišta su autonomni organizmi i kao takvi sami će donositi odluke o tome u kojem smjeru će se kadrovski razvijati te o tome neće odlučivati država, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

"Zadaća je Ministarstva da osigura koliko god je moguće materijalne i druge uvjete kako bi se u punoj mjeri ostvarivala autonomija sveučilišta, a ne da diktira u kojem će se smjeru sveučilišta, kao autonomne jedinice, razvijati", istaknuo je Uzelac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj sjednici rektori su izrazili nezadovoljstvo postojećim statusom rektora po kojemu su oni državni dužnosnici. To je izravno zadiranje u autonomiju sveučilišta, izjavio je predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Zadru dr. Damir Magaš.

"Rektori nisu političari nego stručnjaci iz pojedinih struka, izabrani od svojih senata, prvi među jednakima. Izabrani su da upravljaju sveučilištima", istaknuo je dr. Magaš. Državni tajnik dr. Uzelac najavio je da će Vlada na to pitanje odgovoriti u sljedećih mjesec dana.

Rektori su se zauzeli i za izmjene Zakona o braniteljima kojima je omogućen upis na fakultete djeci branitelja po posebnim uvjetima. Rečeno je da se na taj način ove godine upisalo 3800 studenata, što je previše.

Uzelac je rekao da će se ovaj problem riješiti u razgovoru s Ministarstvom branitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara