Reljić potvrdio da je tzv. Dasovićeva kaseta autentična

DOMINISTAR unutarnjih poslova 1991. Smiljan Reljić danas je na Županijskom sudu u Rijeci u suđenju tzv. gospićkoj skupini nakon preslušavanja zvučnog zapisa s tzv. Dasovićeve kasete izjavio kako je na njoj nedvojbeno snimljen razgovor koji su on, njegov tadašnji zamjenik Marijan Benko i tadašnji načelnik gospićke policije Ivan Dasović vodili u njegovu uredu potkraj 1991.

U tonskom zapisu, koji je sudu dostavila Protuobavještajna agencija (POA), glas za koji se tvrdi da je Dasovićev odgovornost za masovna odvođenja i likvidacije civila pripisuje optuženicima Tihomiru Oreškoviću i Mirku Norcu. Kako Dasović lani na svjedočenju nije mogao potvrditi da je glas na tom zapisu njegov, a ni vještačenje nije odgovorilo na to pitanje, sutkinja Ika Šarić pozvala je danas Reljića ponovno na sud.

Reljić je danas rekao da u tom zapisu nedostaje uvodni dio te dio u kojem se dogovara što treba učiniti glede Dasovićeva izvješća o stanju u Gospiću. Kako je izjavio, tu je kasetu nedugo nakon razgovora predao tada osnovanom Odsjeku MUP-a za ratne zločine te je od tada nije preslušavao, niti je naknadno obrađivao zvučni zapis.

Mirko Norac je, kad mu sutkinja Šarić nije dopustila da postavlja pitanja Reljiću o načinu snimanja tog zapisa, kazao da se sutkinja Šarić ´iživljava nad njim´ te da ima ´arogantan stav prema njemu i Domovinskom ratu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutkinja Šarić je obrazložila da je odlukom Vrhovnog suda potvrđeno da je kaseta snimljena kao službeni iskaz, da se može uzeti kao dokazni materijal i da je o svim okolnostima snimanja tog zapisa svjedok Reljić već bio dao iskaz te da ne treba odgovarati na ta pitanja.

Danas je odbijanjem optuženih Ivice Rožića i Milana Čanića da iznesu svoje obrane pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Rijeci kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić, počelo iispitivanje petorice optuženika. Šarić je pročitala iskaz koji je Rožić dao istražnoj sutkinji Županijskog suda Sajonari Čulini u rujnu 2000., u kojem je ustvrdio da nije počinio ni naredio djelo za koje se tereti u optužnici. U tom iskazu stoji kako je u Karlobag dana navedena u optužnici stigao autostopom te da je ondje zatekao trojicu vojnika. Od njih su dvojica bila u maskirnim potkapama kojima je na upit pomogao da pronađu trojicu karlobaških Srba. Ta trojica vojnika te su civile u kamionu odveli u nepoznatu smjeru, rekao je Rožić u iskazu i doado kako ne zna što je poslije bilo s njima. On se tereti da je odveo i ubio na Velebitu tri karlobaška Srba civila zajedno s nepoznatim vojnicima u studenom 1991.

Milan Čanić je u veljači 2001. u istrazi izjavio kako mu nitko u ratu nije rekao ništa o odvođenjima civila te da bi spriječio svaku likvidaciju ako bi čuo da se priprema. Rekao je da nije bio na tzv. smrtonosnom sastanku prije likvidacije na Pazarištu. Čanić je ustvrdio da je u ratu samo obavljao vojničke dužnosti u obrani grada te da u cijelosti odbacuje navode u optužnici, u kojoj stoji da je kao zamjenik tadašnjeg zapovjednika 118. brigade Mirka Norca u jesen 1991. sudjelovao u organiziranju i provedbi odvođenja i likvidacije civila na gospićkom području.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem optuženika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara