Renzi: Neprihvatljivo je da Njemačka i Francuska dogovaraju rješavanje izbjegličke krize bez Italije

Renzi: Neprihvatljivo je da Njemačka i Francuska dogovaraju rješavanje izbjegličke krize bez Italije

Foto: FAH

NEPRIHVATLJIVO je da se njemačka kancelarka Angela Merkel dogovara s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i čelnikom Europske komisije o rješavanju europske izbjegličke krize a da u to ne uključuje Italiju, izjavio je talijanski premijer Matteo Renzi.

Renzi, čija je zemlja  na izravnom udaru europske izbjegličke krize, pooštrio je kritike na račun EU-a dok se bori s talijanskim niskim gospodarskim rastom nakon tri godine recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči sastanka s Merkel u petak u Berlinu, Renzi je rekao za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung da bi mu bilo drago da njemačka kancelarka i Hollande mogu riješiti sve europske probleme.

"Ali to nije slučaj", kazao je on u intervjuu obavljenom u izdanju od četvrtka.

"Ako tražimo zajedničku europsku strategiju za rješavanje pitanja izbjeglica, onda ne može biti dovoljno da Angela prvo nazove Hollandea a onda predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i da ja saznam o rezultatima iz novina", dodao je.

Više od milijun migranata došlo je Europu tijekom prošle godine. Mnogi od njih pobjegli su pred sukobima u Siriji, Iraku i Africi. Izbjeglička kriza zategnula je odnose između članica EU-a i stavila na test njihovu predanost schengenskom sporazumu o otvorenim granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara