Reporteri bez granica traže zaštitu za Hedla

FRANCUSKA udruga za zaštitu slobode medija Reporteri bez granica (RSF) u utorak je izrazila zabrinutost zbog nedavnih prijetnji upućenih hrvatskom novinaru Dragi Hedlu, te je zatražila od lokalnih vlasti da pokrenu istragu kako bi se identificirali autori prijetnji, prenosi agencija France Presse.

"Tražimo od hrvatskih pravosudnih vlasti da pokrenu istragu kako bi se identificirali autori prijetnji i kako bi se učinilo sve da se zaštiti novinar", navodi u svom priopćenju RSF.

Drago Hedl, urednik u listu Feral Tribune, primio je početkom prosinca pismo u kojem mu nepoznati autor prijeti smrću zbog tekstova o zlostavljanjima i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. U prijetećem pismu, kojeg je Hedl našao u svojem poštanskom pretincu u Osijeku 6. prosinca, slovima izrezanim iz novina piše "Ubićemo i tebe i tvoga Levara". Poštanski žig je ukazivao da je pismo poslano 5. prosinca iz Osijeka.

Hedl je u srpnju 2005. u Feral Tribuneu objavio svjedočenje branitelja Krunoslava Fehira, koji je teretio saborskog zastupnika i predsjednika osječkog Gradskog vijeća Branimira Glavaša za hapšenja i brutalna mučenja srpskih civila u Osijeku i izdavanje naredbe za likvidaciju jednog od njih. Glavaš je odbacio sve te optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara