Reporteri bez granica zatražili liberalniji medijski zakon za Irak

UGLEDNA udruga za slobodu tiska Reporteri bez granica pozvala je u utorak američke i britanske vlasti da ublaže medijske restrikcije u Iraku i pripreme liberalnije zakone za medijske slobode u toj zemlji.

Nova sloboda u Iraku mogla bi postati opasna ako poraste otpor protiv britanskih i američkih snaga, upozoravaju Reporteri bez granica čije je sjedište u Parizu, u svojem izvješću pod nazivom "Irački mediji tri mjeseca nakon rata: nova krhka sloboda".

Pad iračkog diktatora Sadama Huseina omogućio je pokretanje novih medija, uključujući najmanje 85 novina i magazina, desetke internet cafea, radio postaja i satelitskih televizijskih kanala, stoji u izvješću o medijima u Iraku.

"Reporteri bez granica pozivaju da se poradi na tome kako bi se uskoro pripremili novi, liberalniji i demokratičniji zakoni o medijskim slobodama, koji će zamijeniti tvrdi medijski oklop iz Sadamova doba", piše u izvješću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se kritiziraju pravila koja je postavio američki civilni upravitelj za Irak Paul Bremer, kojima se zabranjuje poticanje na nasilje protiv američkih i britanskih snaga, i istodobno opunomoćuje njihov zapovjednik da odluči što se sve smatra poticanjem na nasilje.

Bremerove odredbe također zabranjuju poticanje na etničku i vjersku nesnošljivost, ali Reporteri smatraju da je način izražavanja dovoljno nejasan da dopušta američkoj upravi oštre mjere protiv lokalnih medija.

Vlasti imaju devet osnovnih polazišta za zatvaranje medija, a već je upotrijebile svoje ovlasti kako bi suspendirale radio postaju Glas Bagdada i muslimanske šiitske novine u svetom gradu Najafu, ustvrđuje se u izvješću Reportera bez granica o stanju medija u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara