Republika Srpska podnijela 308 kaznenih prijava zbog ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu

MUP Republike Srpske podnio je nadležnim tužiteljstvima 308 kaznenih prijava zbog ratnih zločina na širem području Sarajeva nakon 1992. godine, izvještava agencija "Tanjug".

"Kaznene prijave podnijete su protiv 2.359 osoba za koje se sumnja da su počinile jedno ili više kaznenih djela ratnih zločina, koji se odnose na 3.841 žrtvu, uglavnom srpske nacionalnosti u i oko Sarajeva." - precizirao je predstavnik tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentiranje kaznenog djela ratnog zločina nakon 1992. godine Radovan Pejić.

Pejić je naveo da je poseban tim počeo raditi i na formiranju dosjea žrtava u Sarajevu, s prioritetom formiranja dosjea ubijenih.

"Rezultat tih aktivnosti je preko 2.000 formiranih dosjea ubijenih u Sarajevu, uglavnom Srba", naglasio je Pejić.

On je naglasio da MUP RS raspolaže dokumentacijom do koje je sam došao operativnim radom ili ju je preuzeo od odgovarajućih institucija i nevladinih organizacija u RS.

"Značajno bi bilo dobiti podatke hitne medicinske pomoći, vojne bolnice, Univerzitetsko-medicinskog centra Sarajevo, dokumente o sahranama iz poduzeća 'Pokop', a da ne govorimo o dokumentima i arhivima formiranih logora, štabova teritorijalne obrane i Armije BiH, obavještajne službe AID i drugih policijskih struktura u Sarajevu. Sigurni smo da se tu nalaze odgovori na zadatak koji ima Komisija za ispitivanje istine o stradanjima u Sarajevu", zaključio je.

V.Š.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara