Republikanci kritiziraju Obamu: Trebali smo prije napasti Gadafija

Foto: AFP

AMERIČKA Republikanska stranka ne zna kako bi se postavila prema ofenzivi u Libiji. Ugledni republikanci priželjkivali su da se nad Libijom zavede zona zabrane letenja i krene u ofenzivu, ali istovremeno pokušavaju ostati dosljedni svojoj dosadašnjoj stranačkoj politici koja se svodi na kritiziranje svake akcije koju poduzme Barack Obama. Rigidna desnica koja je zavladala Republikanskom strankom uoči i nakon zadnjih općih izbora u SAD-u usvojila je političku agendu koja se svodi samo na jedan zajednički nazivnik - "Barack Obama je najgori predsjednik ikad".

Novi način bacanja klipova pod noge američkom predsjedniku pronašao je njegov oponent u kampanji 2008. godine, John McCain, čija politička retorika posljednjih mjeseci pokazuje radikalni zaokret udesno. McCain je Obami predbacio da se predugo čekalo s napadom na Moamera Gadafija. "Ni najmanje ne dvojim da je Obama zakasnio", kaže McCain, ali istovremeno skače sam sebi u usta i tvrdi da ostvarenje američkih ciljeva u Libiji nije dovedeno u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je tu je. Žao mi je što nismo djelovali mnogo ranije, a mogli smo. Ali to sada nije bitno. Uvjeren sam da ćemo pobijediti", rekao je McCain u intervjuu za CNN. Republikanski senator iz Arizone objasnio je da bi on krenuo u napad na Libiju još prije nekoliko tjedana. Dakle, debelo prije UN-ove rezolucije o zaštiti civilnog stanovništva i uvođenju zone zabrane letenja.

"Da smo na vrijeme reagirali, zona zabrane letenja vjerojatno bi bila dostatna. Ali sada nije dovoljna samo ta zona", kaže McCain. Na istom je tragu, kako prenosi AP, i Jol Lieberman, nezavisni senator iz Connecticuta, koji već duže vrijeme kritizira Obaminu politiku prema Libiji. "Vrijeme koje smo dali Gadafiju samo mu je pomoglo. Kasno je, ali nije prekasno ako se svi udružimo i ako budemo brzo djelovali", kaže Lieberman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara