Republikanci svog osramoćenog senatora Craiga pozivaju na ostavku

Republikanci svog osramoćenog senatora Craiga pozivaju na ostavku

AKO je Larry Craig, konzervativni republikanski senator iz američke države Idaho, vjerovao da će mu njegova stranka pomoći nakon izbijanja skandala vezanog uz njegovo "neprimjereno ponašanje" u muškom zahodu, grdno se prevario, barem ako je suditi prema današnjim reakcijama njegovih kolega.

Craig, koji se kao konzervativac oštro protivi homoseksualnim brakovima, dugo vremena je bio predmetom glasina o vlastitoj homoseksualnosti. One su postale mnogo uvjerljivije nakon objave vijesti da je prije dva i pol mjeseca u zahodu aerodroma u Minneapolisu uhićen nakon što je pokušao zavesti slučajnog prolaznika koji je u stvari bio policijski agent-provokator.

Craig je priznao krivnju te platio globu, ali o tome nije izvijestio svoju obitelj i stranačke drugove. Kada je afera izašla na vidjelo, rekao je kako nije homoseksualac, da je cijela epizoda u zahodu nesporazum i da je krivicu priznao samo zato "da je što prije riješi".

Bez obzira da li Craig govori istinu ili ne, cijela afera prijeti neslavnim završetkom njegove karijere, a Republikanskoj stranci još jednim velikim udarcem. Slično kao i slučaj republikanskog kongresnika Marka Foleya, čija je homoseksualnost i sklonost kongresnim "paževima" pokrenula lavinu koja će republikance koštati većine u oba doma Kongresa, i ovaj slučaj će stvoriti ozbiljne probleme s konzervativcima koji čine republikansku izbornu bazu.

Stoga ne čudi što je predsjednički kandidat Mitt Romney Craiga - jednog od svojih najvjernijih pristaša - smjesta izbacio iz svog izbornog stožera. Konzervativne skupine, pak, traže da se protiv Craiga provede senatska istraga zbog eventualnih povreda etike.

Craig je na to reagirao povlačenjem iz senatskih odbora kako bi olakšao eventualnu istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pete Hoekstra, konzervativni republikanski kongresnik iz Michigana, bio je prvi kongresnik koji je zatražio Craigovu ostavku, rekavši kako su njegovi postupci "nedostojni američkog senatora".

Hoekstrino mišljenje dijele republikanski senatori John McCain i Norm Coleman. McCain, koji se natječe za mjesto američkog predsjednika, tvrdi da je odluka na samom Craigu ali, da po njegovom mišljenju, "osobe koje priznaju krivnju za prijestup ne mogu služiti u Senatu".

Slično misli i Coleman, senator koji je ljevičarske i liberalne stavove iz svoje mladosti zamijenio s članstvom u Republikanskoj stranci upravo zbog vlastitog odnosa prema homoseksualnosti. Coleman tvrdi kako je njegov kolega priznao prijestup nakon kojeg je nemoguće dalje obnašanje funkcije u Senatu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara