Republikanski čelnik optužio Trumpa za rasizam

Republikanski čelnik optužio Trumpa za rasizam

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Paul Ryan, u utorak je žestoko napao republikanskog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa zbog njegovih "rasističkih" izjava o sucu meksičkog podrijetla.

Američki milijarder se našao na meti kritika, pa i u vlastitom taboru, još prošlog tjedna, kada se obrušio na saveznog suca Gonzala Curiela zaduženog za nadzor sudskog postupka za prijevaru protiv Trump Universityja, Trumpovog "sveučilišta" koje je djelovalo od 2005. do 2010. bez odgovarajućih dozvola i koje je suočeno s brojnim tužbama.

Trump je u razgovoru u četvrtak rekao da je sudac rođen u Sjedinjenim Državama u meksičkoj obitelji, "u očitom sukobu interesa" jer je "meksičkog podrijetla" i član je društva hispanoameričkih pravnika.

"Tvrditi da neka osoba ne može obavljati svoj posao zbog svoje etničke pripadnosti, školski je primjer rasističke izjave. Mislim da se to po svaku cijenu mora osuditi", reagirao je u utorak Paul Ryan, najviši republikanski čelnik u Kongresu, na tiskovnoj konferenciji.

I republikanski čelnik Senata Mitch McConnell kazao je da bi Trump trebao prestati napadati manjine i početi govoriti o stvarima koje brinu Amerikance. "Moj savjet našem kandidatu je da počne pričati o stvarima o kojima Amerikanci brinu, i da to počne ovoga trenutka", rekao je McConnell, odgovorajući na novinarsko pitanje o Trumpovim napadima na suca Curiela.

"Nadalje, vrijeme je da prestane s napadima na ljude s kojima se sučeljavao, te s napadima na manjinske skupine u zemlji", dodao je McConnell. 

Usprkos toj osudi izjava Donalda Trumpa, koji će biti republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 8. studenog, Ryan ga i dalje podupire. "Veća je vjerojatnost da će se naša politika provoditi s njim nego s Hillary Clinton", rekao je Ryan.

Trump kojeg kritiziraju sa svih strana, ne želi se ispričati, rekavši da mu sudac nije sklon zbog njegove sporne izjave da treba podići zid na granici s Meksikom kako bi se suzbila ilegalna imigracija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara