Retrospektiva Chagalla u Parizu

MARC CHAGALL (1887.1985.), čija su najbolja djela, iz mladenačkog doba, nepoznata, a publika ga poznaje po njegovim akademskim djelima, bit će tema retrospektive u Parizu, u galeriji Grand Palaisa.

Od 14. ožujka do 23. lipnja moći će se vidjeti cjelokupno Chagallovo djelo. Postavljeno će biti 180 djela, od čega 75 slika, koja će zatim biti izložena u San Franciscu (Kalifornija), što je prvi put od 1969. godine.

Izložba kronološki obuhvaća više od sedamdeset godina njegova stvaralaštva - prve slike nastaju 1908., posljednje 1985. - raspoređnih u pet odjeljaka: ruske godine, židovsko kazalište, galerija basni, Biblija i francuske godine.

Zanimljivo je da se Chagall, koji je stvarao kroz čitavo XX. stoljeće, susreo s većinom glavnih pravaca u umjetnosti, ali nije u njima sudjelovao, već je izgradio djelo koje je bilo u opreci sa suvremenom umjetnošću, za razliku od svojih sunarodnjaka Maljeviča i Lisickog.

Najstariji od devetoro djece u obitelji i odgojen u židovstvu prožetom hasidizmom, odrastao je u Vitebsku u sredini koja je, po židovskom zakonu, poštovala zabranu prikazivanja Jahve i proroka.

Chagall je bio oduševljen društvenim promjenama koje je obećavala revolucija 1917. te radi na ukrašavanju Vitebska kako bi "umjetnost prenio na ulicu", ali prekida veze s Lisickim i Maljevičem čiji suprematistički dogmatizam osuđuje.

Uvijek u opreci sa suvremenim strujama, nadahnjuje se Biblijom ("Anđeo s paletom", 1936.), na koju se poziva u svakom kutku slike.

Za kritičare je Chagall, pošto se doselio u Francusku, postao žrtva stanovitog akademizma i sentimentalni slikar zaljubljenih i cvijeća. No za njega umjetnost, nositeljica "obećanja buduće sreće", ima mesijansku dimenziju koju treba podijeliti s publikom.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara