Retrospektivna izložba Ivana Picelja na leipziškom sajmu knjiga

ZA OVOGODIŠNJEGA Leipziškog sajma knjiga 22. ožujka bit će otvorena prva retrospektivna izložba grafika hrvatskog slikara i grafičara Ivana Picelja.

Pod nazivom "Ivan Picelj: Grafičko djelo. Jedna retrospektiva" izložbu, koja obuhvaća 90 grafičkih listova od Exata 51 do danas, priređuje galerija Kunstverein Panitzsch, izvijestio je izdavač kataloga izložbe zagrebački nakladnik "Durieux".

Za reprezentativni i bogato ilustrirani katalog na njemačkom jeziku, koji će biti objavljen uz potporu hrvatskoga Ministarstva kulture, predgovor je napisao Ješa Denegri, profesor povijesti suvremene umjetnosti beogradskog sveučilišta i autor nekoliko djela o geometrijskoj apstrakciji i Novim tendencijama, među ostalim i poznate monografije Exat 51 (zajedno sa Želimirom Koščevićem).

Ivan Picelj (1924.) kontinuirano izlaže od 1948., a u inozemstvu od 1952. Bio je jedan od utemeljitelja Exata 51, Novih tendencija i Zgrafa.

O njegovu su djelu pisali, među ostalim, Abraham Moles, Gillo Dorfles, Annie Le Brun i Victor Vasarely. Picelj je, uz svoj umjetnički rad, izvršio i velik utjecaj na kulturu i stil grafičkog oblikovanja knjiga, časopisa te umjetničkih kataloga i plakata u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara