Retrospektivna izložba marina tartaglie u Klovićevim dvorima

RETROSPEKTIVNA izložba Marina Tartaglie, jednog od najvećih hrvatskih slikara 20. stoljeća, sa dvjestotinjak slika tog klasika hrvatske moderne umjetnosti, otvorit će se 19. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori.

Nakon skoro trideset godina zagrebačka publika ima priliku pogledati retrospektivu Marina Tartaglie, dvjestotinjak slika kojima su pokrivene sve faze njegova djelovanja, rekla je autorica izložbe Ana Medić na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložbu prati katalog, odnosno monografija o Tartaglijinom opusu, za koju je tekst napisao Tonko Maroević.

Tartaglia je primjer ravnoteže razumijevanja epohe u kojoj je stvarao i vlastitog umjetničkog izraza, izjavio je Maroević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima to je umjetnik kojega najviše od svih domaćih umjetnika određuje disciplina, strogost i osjećaj za medij slikarstva i crteža kao vlastite sudbine. Drži da je Tartaglia po duhovnome sredozemni slikar te da je za njega sudbonosan bio susret sa Cezanneovim radom.

Marino Tartaglia (Zagreb, 1894.-1984.) studirao je slikarstvo u Rimu i Firenzi. Djelovao je i u Beogradu, Splitu i Beču. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, izbornik i autor mnogih izložba u inozemstvu. Od samih početaka umjetničkog stvaranja bio je sudionik europskih avangardnih stremljenja.

Djela za retrospektivu posuđena su iz muzeja, zbirki i galerija u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani te iz privatnih zbirka.

Izložba će biti otvorena do 28. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara