Reuters nasjeo na preuveličavanje broja poginulih Srba u NDH

Reuters nasjeo na preuveličavanje broja poginulih Srba u NDH

AGENCIJA Reuters, u svijetu sinonim za ažurno i objektivno novinarstvo "proslavila" se nasjedanjem na odavno fabricirane "istine" o broju stradalih Srba za vrijeme zločinačkog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Brojku od čak 700 tisuća poginulih Srba u koncentracijskim logorima tzv. NDH Reuters navodi u članku o tužbi preživjelih žrtava holokausta protiv Vatikanske banke i Franjevačkog reda zbog toga što su se navodno okoristili imovinom žrtava ustaškog režima.

Ovakva informacija, objavljena na stranicama jedne od najutjecajnijih svjetskih novinarskih agencija, time je "opasnija" jer je Reuters jedan od najvećih opsluživača raznih medija širom svijeta. Što znači da je samo pitanje koliko će tisuća drugih medija u vijesti o sudskom procesu suhoparno uvrstiti i brojku, kakvu su koljači iz "Jasenovca i Gradiške Stare" mogli samo sanjati u najluđim snovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Žerjavić, UN-ov stručnjak za demografske gubitke na teritoriju bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, čiji su  precizni i nacionalno neopterećeni podaci prihvaćeni kao relevantni, utvrdio je da je na teritoriju NDH oko 80 tisuća Srba poginulo u koncentracijskim logorima kvislinškog režima i u masovnim egzekucijama.

Nije nam namjera na ovom mjestu otvarati izlizane i jalove rasprave o broju žrtava jer je nedvojbeno da se zločin velikih razmjera u ustaškoj režiji dogodio, već podsjetiti ekipu iz Reutersa na onu Goebbelsovu: "Tisuću puta ponovljena laž postaje istina".

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara