Reutersov fotoreporter iz Japana: Ako bude trebalo evakuirati ljude, nastat će pravi kaos

Foto: AFP

DAMIR ŠAGOLJ iz Sarajeva, glavni Reutersov fotoreporter za jugoistočnu Aziju, iz razorenog Japana javio se Radiju Slobodna Europa. Šagolj kaže da je situacija u Japanu izuzetno teška, ali fasciniran je smirenošću i solidarnošću koju Japanci pokazuju usprkos katastrofi koja ih je zadesila.

Šagolj se javio iz provincije Iwada, na sjeveroistoku Japana, iz malog gradića nedaleko od obale u kojem i dalje ima struje i rade telefoni. U tom gradiću navečer spava, dok tijekom dana obilazi okolne gradove koji su najviše stradali u tsunamiju. "Došao sam dan nakon potresa i tsunamija, ali trebalo mi je skoro cijeli dan da dođem iz Tokija do sjevera Japana", priča Šagolj.

"Fascinantno je da nema panike"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovdje je situacija, kako da kažem, ako kažem da je dramatična, to će zvučati jednostavno", priča Reutersov fotoreporter. "Na obali koja je nastradala u tsunamiju, sve je potpuno uništeno. Taj dio inače nije nešto industrijski razvijen, to su uglavnom gradovi koji se bave ribarstvom i oni su potpuno uništeni. Prekjučer sam bio s predsjednikom međunarodnog Crvenog križa, koji mi između ostalog i pomažu u logistici, i to je jedan gospodin koji je u svojih 70 i nešto godina života prošao sve svjetske katastrofe, i možda je i jedan od najiskusnijih, a inače je Japanac, i on mi je rekao da je ovo otprilike najgora katastrofa koju je vidio u životu", kaže Šagolj.

"Što je, međutim, interesantno? To da nema panike. Da se ovo dogodi u Europi ili u našem dijelu Europe, tu bi panika bila najstrašnija. Ja nisam vidio u ova četiri dana nikoga da je paničario, nikog da je iz razvaljene samoposluge uzimao hranu, iz razlupanih auta uzimao benzin, da je vrištao, plakao, kleo. Japanci su tu, moram priznati, potpuno fascinantni, jedino u dva navrata sam susreo neke emocije ali to su bile neke ekstremne situacije, a sve ostalo je potpuno fascinantno", kaže Šagolj.

"Ne vidim kako bi uspjeli evakuirati milijune ljudi"

O situaciji s nuklearnom elektranom u Fukushimi Šagolj, kako kaže, nema previše informacija. Zna samo ono što priopći japanska vlada i što vidi u medijima. "Meni su komunikacije grozno otežane, skoro nemoguće, sve što mogu je da svakih sat vremena ili 45 minuta zovem telefonom ljude koji znaju što se događa", kaže Šagolj. Dodaje kako nije upoznat s eventualnim planovima za evakuaciju, ali smatra da bi to bilo vrlo teško provesti u djelo.

"Japan je jako gusto naseljena zemlja i jako puno ljudi živi na kvadratnom kilometru i vrlo bi teško bilo to organizirati. Sada je jedan mali dio od recimo 30 kilometara evakuiran i to je, ako se ne varam, 240.000 ljudi. Zamislite sad da se evakuira sve u krugu od 100 kilometara. To su silni milijuni ljudi. Ja nikakve planove ne vidim. Ako bi se to stvarno desilo tu bi stvarno nastao kaos", tvrdi Šagolj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara