Revitalizacija rodne kuće Blaža i Dragutina Tadijanovića

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Brodskoposavske županije koje ga je izvijestilo o projektu revitalizacije rodne kuće hrvatskog gramatičara i leksikografa Blaža Tadijanovića (1727. 1797.) i književnika Dragutina Tadijanovića (1905.) u Rastušju, kraj Slavonskog Broda, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika Republike.

Rodna kuća Blaža i Dragutina Tadijanovića vrijedan je spomenik tradicijske gradnje u Slavoniji, a njezino postojanje zabilježio je još godine 1787. njemački putopisac Franz Engel.

Prof. Damir Matanović, stručnjak za povijest Slavonije 18. i 19. stoljeća, izvijestio je predsjednika Mesića o planu da se obnovom zaštiti ne samo rodna kuća spomenute dvojice književnika, već i cijeli "Tadijanovićev sokak", koji je zanimljiva ambijentalna cjelina, u kojoj se do danas sačuvala slavonska tradicijska gradnja.

U rodnoj bi se kući Tadijanovića uredila spomen soba namještena sačuvanim komadima namještaja, na kojem su nastajali prvi reci bogatoga pjesničkog opusa Dragutina Tadijanovića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja nam je da Rastušje postane središte, u kojem će se održavati pjesnička priredba Dani Dragutina Tadijanovića, ali i etno selo, u kojem bi se održavale radionice tradicijske kulture", kazao je župan Brodsko-posavski Mato Dorić.

Uz predsjednika Mesića razgovoru je bila nazočna savjetnica za kulturu Maja Razović Kocijan, navodi se .

(Hina) xsp/pp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara