Rexhepi za RFE: Konačni status kosova što je prije moguće

KOMENTIRAJUĆI nedavne izjave zamjenika premijera Srbije Nebojše Čovića, prema kojima bi neovisnost Kosova podrazumjevala novi konflikt u regiji, kosovski premijer Bajram Rexhepi rekao je u ponedjeljak u razgovoru za Radio slobodna Europa (RFE) da je riječ o neumjerenoj izjavi kojom se želi spriječiti najavljeno prenošenje ovlasti s UNMIK-a na kosovske institucije.

Govoreći o konačnom statusu Kosova, Rexhepi je za RFE izjavio kako se taj proces treba okončati što je prije moguće, a najvjerojatnije u razdoblju od 2004. do 2005. godine.

"Vrijeme srpske prijetnje zauvijek je prošlo. Mi smo pod rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i jedina kompetentna vlast za pitanje sigurnosti na Kosovu su KFOR i policija UNMIK-a", izjavio je Rexhepi.

Izjava Čovića i njegove prijetnje predstavljaju "daljnju instrumentalizaciju srpske zajednice na Kosovu, kako bi se spriječio svaki razvoj ka stvaranju državnosti Kosova", rekao je Rexhepi.

Upitan do kuda se stiglo s prenošenjem ovlasti UNMIK-a na kosovske institucije, Rexhepi je kazao kako su pripreme u tijeku i taj proces ne može nitko zaustaviti, jer ga je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a i šef UNMIK-a Michael Steiner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara