Rezolucija o Srebrenici podijelila srpsku političku scenu

Rezolucija o Srebrenici podijelila srpsku političku scenu

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

REZOLUCIJA kojom bi parlament Srbije trebao osuditi zločin počinjen u Srebrenici, a koja bi mogla biti izglasana danas, već je tjednima kamen spoticanja na srpskoj političkoj sceni koji je dodatno podijelio tamošnje političke stranke i izazvao nove svađe i neslaganja, prenosi danas njemački Deutsche Welle.

Zastupnici koalicije "Za europsku Srbiju", koju vodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, smatraju kako je riječ o usuglašenom dokumentu oko kojeg se ne bi trebale voditi daljnje rasprave. Opozicija se protivi deklaraciji, no što je još zanimljivije, protiv nje su ustali čak i neki od podnositelja ovog prijedloga. Pojedine zastupničke skupine iz vladajuće koalicije, naime, inzistiraju na tome da se donese sličan dokument koji bi paralelno osudio i zločine nad Srbima u bivšoj SFRJ.

No otporima tu nije kraj, a kako vrijeme odmiče sve je jasnije da gotovo nitko u Srbiji nije zadovoljan rezolucijom, čije je donošenje prije nekoliko mjeseci pokrenuo sam predsjednik Boris Tadić. Primjedbe imaju čak i oni koji pozdravljaju pozitivne korake Srbije u smjeru pomirenja u regiji i koji su vršili pritisak na predsjednika Tadića da se donese jedna ovakva rezolucija. Nevladine organizacije vlastima zamjeraju što se u tekstu rezolucije jasno ne osuđuje genocid u Srebrenici, već se samo osuđuje zločin koji je tamo počinjen. Rasprave o tome treba li u rezoluciji stajati riječ "genocid" ili je prikladnije upotrijebiti nešto blaži pojam "zločin" traju od samog početka, a s druge strane ima i mnogo onih koji misle da Srbija nije ni trebala donijeti ovakvu rezoluciju.

Rezolucija je rezultat političkih kompromisa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra kako je riječ o politički prenaglom potezu, koji je kontraproduktivan i koji neće doprinijeti uspostavljanju mira u regiji. "Ova rezolucija je bila nepotrebna i mislim kako će donijeti više štete nego koristi. Ona neće značajno utjecati ni na europsku integraciju Srbije, niti na stabilizaciju odnosa u regiji. Ona će samo još neke stare rane ponovno otvoriti i oživjeti duhove prošlosti", smatra Vukadinović.

Direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta tvrdi kako je rezolucija rezultat političkih kompromisa i da je nije trebalo donositi u ovakvom obliku. "Mislim da je ovo odlaganje, koje ostavlja na dnevnom redu nešto što će trajno biti jedan mali kamen spoticanja u našim regionalnim odnosima s Bosnom i Hercegovinom. No možda mi mislimo kako smo na ovaj način rekli sve što imamo i da smo sada ponovno slobodni i oslobođeni svake odgovornosti te možemo reći: eto, mi smo svoj dio posla uradili, sada je na vama red da osudite zločine nad srpskim narodom", kaže Dereta.

Vukadinović pak vjeruje kako je zapravo riječ o kompromisu koji neće zadovoljiti nikoga na političkoj sceni Srbije, već će izazvati dodatne potrese na unutarnjem planu. "Već se čuju najave, ako mogu reći agresivne ili prijeteće, iz redova islamske zajednice u Srbiji. To će potaknuti i desni i lijevi ekstremizam na srpskoj političkoj sceni. Jedni će biti očajni i ogorčeni što se izričito ne spominje riječ genocid, a od strane desne, nacionalne političke scene, čut će se optužbe za izdaju nacionalnih interesa" kaže Vukadinović.

Miljenko Dereta ipak ističe da je inicijativa predsjednika Srbije Borisa Tadića bila s dobrim namjerama i da je pozitivno to što je tu temu ponovno vratio na dnevni red. "Neki političari politički su se izjasnili i pri tome nas nisu iznenadili" kaže Dereta te dodaje kako je i veoma važno da se tim povodom otvorila i polemika o Srebrenici u srpskoj javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara