RH odnosno HFP je i knjižni vlasnik zemljišta kod Osora

REPUBLIKA HRVATSKA odnosno Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) vlasnik je nekretnine, zemljišta kod Osora, upisan u zemljišne knjige, pa oglašena prodaja tog zemljišta od strane Republičke direkcije za imovinu Srbije za HFP ne predstavlja formalnopravnu činjenicu, istaknuo je danas glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, povodom objave tog natječaja, potvrdilo je pak da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Republici Hrvatskoj na kojima su imali upisano pravo korištenja.

Republička direkcija za imovinu Srbije raspisala je natječaj za prodaju 734 tisuće četvornih metara zemljišta između Cresa i Lošinja, uz početnu cijenu od 5,4 milijuna eura, pozivajući se da je riječ o vlasništvu grada Beograda. U natječaju se navodi i da Republika Srbija nije u posjedu niti je u trenutku prodaje njihov zemljišno-knjižni vlasnik, kao i da kupac to zemljište kupuje u trenutnom pravnom stanju, bez mogućnosti reklamacije.

"Novi list" je danas objavio i da su se na natječaj javile dvije tvrtke - DKC iz Zagreba te Badex iz Austrije.

HFP se još 1997. uknjižio kao vlasnik te nekretnine, pa se eventualni kupac tog zemljišta od Srbije neće moći uknjižiti kao vlasnik niti predbilježiti ugovor jer ga nitko u sudu neće moći zaprimiti jer prodaju nije obavio vlasnik, odnosno takav je ugovor ništavan.

Potvrđuje to i dosadašnja sudska praksa u slučajevima kad se prodavala imovina u prijašnjem vlasništvu tvrtaka iz ostalih jugoslavenskih republika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor HFP-a još je 2002. donio odluku da se imovina koje su koristile bivše jugoslavenske tvrtke ne smije ni prodavati niti nanovo iznajmljivati. Fond od tada, ističu, nije prodao ni jednu nekretninu, nije produžio ni jedan ugovor o najmu te nije potpisao ni jedan novi ugovor o najmu takve imovine.

HFP je već ranije objavio da postoji 319 objekata u Hrvatskoj koji su pripadali srpskim poduzećima i institucijama.

U Republičkoj direkciji za imovinu Srbije nakon toga su ustvrdili da, po njihovoj evidenciji, tih objekata ima više, kao i da imaju informaciju da je 188 objekata prodano ili dodijeljeno na korištenje.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, povodom objave natječaja Republičke direkcije za imovinu Srbije o prodaji zemljišta kod Osora, ponovilo je da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Republici Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja (prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske, Narodne novine, broj 29/94).

Od primjene tog Zakona izuzete su nekretnine pravnih osoba iz Republike Slovenije i Republike Makedonije, čije je pravo vlasništva regulirano u skladu s Ugovorom o imovinskopravnim odnosima koje je Republika Hrvatska već sklopila s tim dvjema državama.

Pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju Republike Hrvatske ili Srbije i Crne Gore rješavat će se, kako je ranije dogovoreno, bilateralno između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore, sklapanjem odgovarajućeg ugovora o uređenju tih odnosa, podsjećaju iz MVPEI.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara