Ribari traže aktivno sudjelovanje u pregovorima s EU

Ribari traže aktivno sudjelovanje u pregovorima s EU

"KAKO Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore okuplja preko 90% sudionika u gospodarskom ribolovu u Hrvatskoj, a znajući za ogroman interes naših susjeda za hrvatsko ribolovno more, tražimo od Vlade da omogući predstavnicima našeg Ceha aktivno sudjelovanje u predstojećim pregovorima s EU, koji će dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog ribarstva" - poručeno je s današnje sjednice Ceha.

Predsjednik Ceha Tonči Božanić, upozorio je i na javno obećanje predsjednika Vlade Ive Sanadera, kako se neće odstupiti od primjene Zaštićenog ekološko – ribolovnog pojasa i za članice EU i da je pregovore o ZERP – u trebalo početi prošle jeseni.

Neovisno o pregovaračkom timu za ulazak u EU, od Vlade se traži da osigura hitan početak dogovora o ZERP – u, a od Hrvatskog sabora da donese Odluku kojom bi se ZERP primjenjivao i na članice EU.

Božanić je napomenuo da proglašene gospodarske pojaseve ili ribolovne zone imaju gotovo sve članice EU, i da bi naš uzor mogla biti Malta.

Na sjednici Ceha raspravljalo se i o Modelu financiranja izgradnje i rekonstrukcije hrvatske ribarske flote, koji će uskoro biti na dnevnom redu Vlade. Ceh traži od Vlade da objedini potrebna financijska sredstva iz proračuna Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva mora i Ministarstva gospodarstva, i osigura 50 % raspoloživih sredstava za potporu izgradnji novih brodova, a 50 % za potporu rekonstrukcije postojećih brodova, kako bi se zadovoljio što veći broj ribara koji planiraju investicije u ribarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božanić je istaknuo kako ribari nemaju poticaje, za razliku od poljoprivrednika. Naime, poticaje u ribarstvu dijele riboprerađivači i uzgajivači. «

"Predloženi Model financiranja izgradnje i rekonstrukcije ribarske flote trebalo bi razmatrati kao poticanje novih nasada u poljoprivredi, jer ako sada ne uspijemo obnoviti našu ribarsku flotu, nakon ulaska u EU to sigurno nećemo moći", rekao je Božanić.

Ceh je također dao primjedbe na novi prijedlog Pravilnika o brodicama i jahtama, koje se odnose na Područja plovidbe. Predlaže se da brodice koje obavljaju gospodarski ribolov u Području plovidbe III (plovidba teritorijalnim vodama RH), bude prošireno do granica Zaštićenog ekološko – ribolovnog pojasa RH, odnosno na cjelokupno ribolovno more RH. Na sjednici Ceha raspravljano je i o Nacionalnom programu proizvodnje i potrošnje ribe, prema kojem se u sljedećih 5 godina određuje proširenje uzgoja školjaka sa sadašnjih 3.000 tona na 20.000 tona, i ribe sa sadašnjih 3.500 tona na 10.000 tona, a još uvijek nisu ni približno osigurani uvjeti za realizaciju tog programa.

Stoga Ceh od Vlade traži da obveže jedinice lokalne samouprave da u što kraćem roku, kroz prostorno – plansku dokumentaciju, definiraju lokacije za ribarske luke i marikulturu, kako bi se prihvaćeni Nacionalni program mogao realizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara