Ribari zbog plana smanjenja izlova blokiraju europske luke

ŠEZDESETAK kočarica krenulo je u srijedu ujutro iz sjeverne francuske luke BoulognesurMer u prosvjednu plovidbu protiv europskog plana smanjenja ribolova tijekom koje namjeravaju blokirati nekoliko europskih luka.

Kočarice namjeravaju ploviti duž sjeverne francuske obale i vratiti se duž britanske, što će u znatnoj mjeri otežati promet La Mancheom.

Osim važne ribarske luke Boulogne-sur-Mer, kane blokirati još dvije francuske luke - Calais i Dunkerque, belgijske luke Zeebrugge i Ostende te britanski Dover i to između 9 i 17 sati.

U prosvjedu organiziranom na Europski dan prosvjeda sudjeluje gotovo 350 ribara, uključujući pedesetak Engleza, Škota, Iraca, Belgijanaca i Danaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Ovo je važan test koji će omogućiti da se konačno vidi tko vodi Europu, birokrati u Bruxellesu ili izabrane vlade´, rekao je jedan škotski ribar.

Plan europskog povjerenika za poljoprivredu i ribarstvo Franza Fischlera predviđa smanjenje izlova bakalara za 80 posto te smanjenje ribarske flote Petnaestorice prenamjenom sredstava namijenjenih njezinoj modernizaciji i obnovi u naknade za uništavanje zastarjelih ribarskih brodova i socijalne mjere za otpuštene ribare.

Plan za razdoblje od 2003. do kraja 2006. predviđa uništavanje 8.600 ribarskih brodova i ukidanje 28.000 radnih mjesta. Petnaestorica će o njemu odlučivati idući tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara