Ribić kritizira liječnički štrajk i najavljuje zahtjev za povećanjem plaća znanstvenicima

PREDSJEDNIK Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na današnjoj je konferenciji za novinare oštro kritizirao liječnike i njihovo povećanje plaća od 10 posto kroz dodatak za odgovornost, najavivši da će po istom kriteriju Sindikat znanosti tražiti dodatak od deset posto.

Zaposlenici u sustavu visokoga obrazovanja zaostaju u plaćama 14 posto za ostalim djelatnicima u javnom sektoru, a razlike će se sada još više povećati. Svačiji rad je jednako odgovoran, s malim djetetom, u školi, ili sa studentom na sveučilištu, istaknuo je Ribić.

"Ta priča o odgovornosti liječnika, kao da ostali nisu odgovorni, samo je pokušaj da se udobrovolji jedan sloj koji je očito iskočio iz svih načela obzirnosti i solidarnosti i koji je u svojoj autističnosti i izoliranosti od društva izgubio sve kriterije realnosti", kazao je Ribić.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti posebno je podržao primjenu Bolonjskog procesa u Hrvatskoj, kao nužnu reformu visokog obrazovanja, ali je upozorio i na opasnost od komercijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj proces dugo traje i traži kontinuiranu pokroviteljsku skrb države jer podrazumijeva obrazovanje studenata na dugi rok, a ne prema trenutačnim potrebama neke kompanije. Upravo zato država mora stajati iza Bolonjskog procesa kao njegov financijer i skrbnik. Obrazovanje nije roba, nego ljudsko i socijalno pravo", zaključio je Ribić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara