Ribkin tvrdi da je bio otet i drogiran

KANDIDAT na ruskim predsjedničkim izborima Ivan Ribkin, koji se u utorak iz Ukrajine vratio u Moskvu nakon što je pet dana bio smatran nestalim, izjavio je u petak u Londonu da je bio otet i drogiran.

Ribkin je novinarima kazao da je 5. veljače otputovao u Kijev uvjeren da će se ondje sastati s čečenskim predsjednikom Aslanom Mashadovim.

Kao bivši predsjednik ruskog Vijeća za sigurnost, Ribkin je sudjelovao na mirovnim pregovorima sa čečenskim separatistima na kraju prvog čečenskog rata 1996. godine. Određeni krugovi u Kremlju, tražeći rješenje za drugi rat pokrenut 1999., posljednjih su godina jednom ili dva puta organizirali tajne kontakte s Mashadovovim suradnicima.

Ribkin je objasnio da je u Kijevu, gdje je stigao 6. veljače, odveden u jedan stan gdje mu je kazano da pričeka dolazak Aslana Mashadova.

"Ponudili su mi čaj i sendviče i odjednom sam postao vrlo pospan", rekao je. "Nakon nekog vremena sam se probudio. Ne znam koliko je vremena prošlo. Osjećao sam se vrlo loše i jako umorno", rekao je.

Nakon četverodnevne nesvjestice, Ribkin je k sebi došao tek u utorak. "Jedan od čuvara brutalno mi je kazao da je riječ o specijalnoj operaciji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potom su mi pokazali jedan grozan video u kojem sam sudjelovao i objasnili mi da je plan da me se kompromitira i prisili na suradnju", rekao je.

Otmičari su ga potom otpratili na zračnu luku u Kijevu i poslali u Moskvu savjetujući mu da kaže da se odmarao kod prijatelja.

"Sve moje prethodne izjave netočne su i dao sam ih pod prisilom", naglasio je, najavljujući da će svoju predsjedničku kampanju odsada voditi iz inozemstva te da se u Rusiju neće vratiti prije 14. siječnja, kada se održavaju izbori.

"Ne znam tko se iza toga krije, no znam kome koristi", rekao je.

Ribkin je nestao nekoliko dana nakon što je ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio za mutne poslove.

Ribkinovu predizbornu kampanju financira ruski milijarder Boris Berezovski, smrtni Putinov neprijatelj, koji već tri godine živi u egzilu u Velikoj Britaniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara