Rice: Bush vrlo optimističan u svezi s iračkim izborima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush je "iznimno optimističan" zbog odaziva Iračana na tamošnjim izborima, izjavila je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Razgovarala sam s njim prije nekoliko sati i nevjerojatno je optimističan kada je riječ o iračkom narodu", rekla je Rice za američku tv-postaju Fox.

U nedjelju, sat vremena nakon zatvaranja birališta, još nije bilo službene reakcije Bijele kuće, ali je najavljena za nedjelju navečer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je za postaju Fox izjavila da su izbori u Iraku "protekli bolje nego što se očekivalo" i da su "velik korak naprijed" za demokraciju.

"To je početak novog dana za Irak", rekla je državna tajnica istaknuvši da izbori "nisu bili savršeni" i da "postoje mjesta u zemlji u kojima su ljudi bili zastrašeni i gdje je nasilje rašireno". "Ti su izbori prva, ali ne i posljednja etapa na putu demokratizacije Iraka, zato mislim da ćemo ubuduće o njima govoriti kao o naporu da se svi Iračani ujedine radi bolje budućnosti", dodala je.

"Iračani koji su danas izašli na birališta su odvažni i znaju da glasuju za budućnost svoje zemlje. Moramo ih bodriti" i pomoći im da "uzmu sudbinu u svoje ruke", rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan u kratkom komentaru na izbore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara