Rice: Europa ima ulogu na Bliskom istoku

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u utorak u Parizu da Sjedinjene Države trebaju pomoć cijelog svijeta kako bi se iskoristila prigoda za mir na Bliskom istoku.

Podsjećajući "na ulogu u mirovnom procesu" koju je Europa odigrala u tzv. kvartetu (SAD, EU, Rusija, UN), autoru mirovnog plana za Bliski istok, Rice je istaknula da se pojavila "nova dinamika" i da je riječ o "prigodi bez presedana za sve".

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier na istoj je novinskoj konferenciji izrazio zadovoljstvo zbog obnove dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, pozdravio napore obiju strana i ocijenio izraelskog premijera Ariela Sharona i predsjednika palestinskih vlasti Mahmuda Abasa "hrabrima" zbog njihovih inicijativa.

Američka državna tajnica sastala se u Parizu i s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom s kojim je razmotrila aktualna međunarodna pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chirac je na sastanku izrazio želju za "konstruktivnom dijalogom" sa Sjedinjenim Državama o svim velikim međunarodnim pitanjima, objavila je nakon sastanka Elizejska palača.

Rice je ranije izrazila želju za otvaranjem "novog poglavlja" u odnosima između dviju zemalja narušenima ratom u Iraku.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara