Rice i Barnier: Snažna Europa dobra je za prekoatlantske veze

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier izjavili su u ponedjeljak u Washingtonu da će snažna Europa pozitivno djelovati na veze između dviju obala Atlantika.

"Želimo da europski projekt uspije, jer snažna će Europa biti dobra za demokratske snage", kazala je Rice na konferenciji za tisak istaknuvši da je "SAD od početka, još od zajednice za ugljen i čelik, pobornik europske integracije". "Europa koja je u svojoj biti demokratska i ima dugu tradiciju veza s SAD-om dobra je stvar za promicanje demokracije u svijetu", dodala je.

Osvrnuvši se neizravno na referendum o europskom ustavu koji će se u Francuskoj održati 29. svibnja, Barnier je rekao da se "naš kontinent s raspravom o našem ustavu našao pred trenutkom istine". "Rasprava koju vodimo u Europi zanima SAD jer na globalne izazove moramo donijeti zajedničke odgovore, a Europljani se moraju organizirati i dati svoje vlastite odgovore", dodao je francuski ministar nakon susreta s američkom državnom tajnicom u Washingtonu.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara