Rice i Solana odbacuju nastavak pregovora s Iranom

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana odbacili su u srijedu nastavak pregovora s Iranom o njegovu nuklearnom programu bez bitne akcije Teherana koja bi umanjila zabrinutost međunarodne zajednice o njegovim namjerama.

"Mislim da Iranci trebaju pokazati da ne samo pričaju, nego da misle ozbiljno", rekla je Rice u zajedničkom obraćanju novinarima sa Solanom pred njihov susret u Washingtonu.

Administracija predsjednika Busha i ključni europski dužnosnici odbacili su najnoviju iransku ponudu da nastavi razgovore nakon što je Iran nedavno objavio da okončava moratorij na nuklearne aktivnosti usmjerene na obogaćivanje urana.

Zamjenik iranskog Vrhovnog Nacionalnog Vijeća Sigurnosti Javad Vaeedi ponudio je u utorak nastavak razgovora Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj koje su u ime EU-a pregovarale s Teheranom.

Rice je rekla kako EU ne vjeruje u daljnje pregovore jer su Iranci napustili pregovore i prekinuli moratorij. "Pošto takvi uvjeti postoje osjećam kako Europljani misle da nema mnogo toga o čemu bi se moglo razgovarati", rekla je Rice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solana se suglasio rekavši kako "nema mnogo smisla imati još jedan sastanak ako oni neće ništa novo staviti na stol" te da su suglasni sa Sjedinjenim Državama u traženju izvanrednog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i potom "pitanje uputiti Vijeću sigurnosti".

Solana je rekao kako se nada kako će u Iranu prevladati zdravi razum i da će se vratiti putu koji je dogovoren i neće prekinuti sporazum koji su postigli s Europskom unijom i IAEA-om.

Rice je kazala kako se ne može dopustiti Iranu da dođe do nuklearnog oružja ili da slijedi aktivnosti koje mogu voditi toj mogućnosti.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara