Rice kaže da je SAD bio nepripremljen za terorističke napade 11. rujna

AMERIČKA savjetnica za nacionalnu sigurnost Condolezza Rice rekla je u četvrtak Povjerenstvu za terorističke napade 11. rujna da su Sjedinjene Države bile loše pripremljene za terorističke prijetnje koje su narastale posljednja dva desetljeća.

"Teroristi su bili u ratu s nama, ali mi još nismo bili u ratu s njima. Više od 20 godina narastala je teroristička prijetnja, a američki odgovor tijekom nekoliko administracija obiju stranaka bio je nedostatan", rekla je Rice.

"Tragično, unatoč jeziku rata kojim je govoreno prije 11. rujna, ova zemlja jednostavno nije bila u stanju rata", rekla je Rice.

U važnom svjedočenju pod prisegom pred američkim Povjerenstvom koje istražuje terorističke napade 11. rujna, u kojima je poginulo preko 3.000 ljudi Rice nastoji pobiti optužbe bivšeg koordinatora Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richarda Clarka da vlada predsjednika Georgea W. Busha nije dovoljno ozbiljno shvatila prijetnju koju je predstavljala al-Qaida.

"Mi smo shvaćali da je mreža predstavljala ozbiljnu prijetnju Sjedinjenim Državama", rekla je Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost implicitno odbacujući Clarkeove optužbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je rekla da je poraziti al-Qaidu bio Bushov prioritet nakon što je preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 2001.

"Bila je to prva važna uputa Bushove administracije na polju nacionalne sigurnosti, ne Rusija, ne proturaketna obrana, ne Irak, nego uklanjanje al-Qaide", rekla je Rice.

Njezina izjava proturječi Clarkeu koji je u svojem svjedočenju rekao da Bush nije smatrao al-Qaidu hitnom prijetnjom sve do nakon napada 11. rujna i da je njegova odluka da napadne Irak potkopala borbu protiv terorizma.

Rice je kazala kako Bush nije želio reagirati na jedan po jedan napad al-Qaide i kako su savjetnici za nacionalnu sigurnost dovršili rad na uputi za uklanjanje al-Qaide 4. rujna netom pred njezin napad na SAD.

Bijela kuća je dopustila Riceino javno svjedočenje pod prisegom pred Povjerenstvom za terorističke napade 11. rujna nakon tjedana odbijanja uvidjevši da Clarkeove optužbe potkopavaju temelj predizborne kampanje predsjednika Busha koji drugi mandat nastoji dobiti predstavljajući se kao snažan ratni predsjednik koji uspješno vodi borbu protiv terorizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara