Rice preuzela mjesto američkog državnog tajnika

Condoleezza Rice u četvrtak je preuzela mjesto američke državne tajnice na kojem je očekuju značajni vanjskopolitički izazovi posebice stabilizacija Iraka.

Prvog radnog dana na novoj dužnosti Rice su u četvrtak ujutro u State Departmentu pozdravile stotine uposlenika.

Obraćajući se osoblju State Departmenta Rice je u američkoj vanjskoj politici obećala slijediti ciljeve širenja slobode i demokracije diljem svijeta koje je predsjednik Bush istaknuo u svojem inauguralnom govoru.

"Amerika će se zauzimati za slobodu", rekla je ona.

Rice će se kao šefica američke diplomacije suočiti s nizom vanjskopolitičkih izazova uključujući potrebu stabilizacije i daljnje demokratizacije Iraka nakon nedjeljnih izbora, obnove odnosa SAD-a s europskim saveznicima oslabljenih ratom u Iraku, oživljavanja bliskoistočnog mirovnog procesa te suzbijanja nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje.

Tijekom saslušanja za potvrdu kandidature u Senatu, Rice nije naznačila da namjerava preporučiti promjene američke strategije u Iraku za svladavanje pobune i demokratizaciju zemlje.

Ona također nije ukazala na promjene u diplomatskim naporima da se zaustavi nastojanje Irana i Sjeverne Koreje da razviju nuklearno oružje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede Bliskog istoka ona je naznačila da je izbor Mahmouda Abbasa za novog palestinskog predsjednika prigoda za obnovu mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca i obećala da će se osobno za to zauzeti.

Očekuje se da će Rice potkraj sljedećeg tjedna putovati u Europu i moguće na Bliski istok.

Rice (50) bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Busha i jedna od njegovih najbližih suradnika, položila je prisegu na kratkoj svečanosti u Bijeloj kući u srijedu navečer pred predstojnikom predsjednikova ureda Andrewom Cardom.

Predsjednik Bush će u petak nazočiti službenoj ceremoniji prisege Condoleezze Rice u State Departmentu.

Rice, nekadašnja profesorica Sveučilišta Stanford i stručnjakinja za bivši Sovjetski Savez, prva je crnkinja i druga žena na mjestu šefa američke diplomacije.

(Hina) xslek ysbad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara