Rice: SAD ne nastoji izolirati Siriju

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da Sjedinjene Države ne nastoje izolirati Siriju nego je navesti na odgovornije ponašanje.

"Mi ne nastojimo izolirati Siriju", rekla je Rice novinarima nakon susreta s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom.

"Ono što nastojimo je navesti Siriju na odgovornije ponašanje", kazala je ona.

Sjedinjene Države su pojačale diplomatski pritisak na Siriju nakon što je u ponedjeljak ubijen bivši libanonski premijer Rafik Hariri pozvavši na hitne konzultacije u Washington svoju veleposlanicu u Damasku Margaret Scobey.

Rice je kazala novinarima kako Damask treba surađivati s istragom o ubojstvu Haririja, koje SAD inirektno povezuju s destabilizirajućom ulogom koju ima politička nazočnost Sirije i njezinih 13.000 vojnika u Libanonu.

Ona je također pozvala Siriju da prekine potporu pobunjenicima u Iraku, koji po navodima SAD-a koriste sirijski teritorij da uđu u Irak, te islamskim militantnim skupinama koje se protive bliskoistočnom mirovnom procesu.

Predsjednik George W. Bush je u četvrtak rekao novinarima kako povlačenje veleposlanice iz Damaska ukazuje da odnosi SAD-a i Sirije ne napreduju i da Sirija ne ide u korak s demokratskim pokretom na Bliskom istoku.

"Ideja je da se nastavi raditi sa svijetom kako bi se Sirija podsjetila da nije u njezinom interesu da bude izolirana", rekao je Bush.

Rice je u petak izbjegla izravno odgovoriti na novinarsko pitanje o medijskom izvješću da će se Japan krajem ovoga tjedna pridružiti SAD-u u formalnom sporazumu koji proglašava Tajvanski tjednac zajedničkim sigurnosnim interesom što bi moglo izazvati nezadovoljstvo Kine.

Prema nacrtu dokumenta o kojem je izvijestio list The Washington Post dvije strane proglašavaju neprijateljstva između Tajvana i Kine te ona na Korejskom poluotoku kao nepredvidljive i nestabilne čimbenike koje treba rješavati.

List piše da će sporazum biti objavljen u subotu u Washingtonu nakon susreta Rice i američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda s japanskim ministrima vanjskih poslova i obrane.

Rice je rekla novinarima kako će američki i japanski ministri razgovarati o tome kako osigurati stabilnost u regiji.

"Mi i Japanci imamo vrlo duboke i dalekosežne odnose u savezu u nastojanju da donesemo i održimo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji", rekla je ona.

Do sada je Japan prepuštao Sjedinjenim Državama da se bave prijetnjama Kine da će upotrijebiti silu protiv Tajvana kojega Kina smatra odbjeglom pokrajinom koja se treba vratiti matici zemlji.

Rice je rekla kako probleme između Kine i Tajvana treba rješavati miroljubivo i ponovila američko upozorenje Kini protiv jednostranih poteza. "Ne bi trebalo biti nastojanja da se status quo izmijeni jednostrano", rekla je ona.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara