Rice završila posjet Bliskom istoku, Olmert i Abbas se dogovorili oko redovnih sastanaka

Rice završila posjet Bliskom istoku, Olmert i Abbas se dogovorili oko redovnih sastanaka

POSJET američke ministrice vanjskih poslova Condoleezze Rice Bliskom istoku ipak je polučio nekakav prihvatljiv rezultat. Danas je na novinskoj konferenciji obznanjeno da će se izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastajati svaka dva tjedna i raspravljati o ključnim pitanjima u odnosima svojih zemalja.

Rice je dogovor nazvala "vrlo pozitivnim razvojem" i najavila da će sudjelovati u nekima od njih. Nakon konferencije je napustila Jeruzalem i time završila svoj trodnevni posjet, na kojem je, "tihom diplomacijom", pokušala uvjeriti arapske države da otvore novo poglavlje u pregovorima s Izraelom.

"Povremeno ću navratiti i razgovarati s njima, ali ništa ne može zamijeniti redovne sastanke dvije strane", rekla je.

I Rice i Abbas su danas smirili Abbasove strahove o tome da će sastanci biti više kurtoazne naravi izjavama u kojima su rekli da će i "politički odnosi" biti dio razgovora.

Kvartet najavljuje da će nastaviti s blokadom nove palestinske vlade sve dok se Hamas ne pokori njihovim zahtjevima (priznavanju Izraela, priznavanju PLO-ovih dogovora s Izraelom i prekidu financiranja terorizma), a glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, izjavio je da bi bilo dobro da se Abbasa i Olmerta pozove na sastanak Kvarteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proces mira postao je složeniji nakon formiranja nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva. Put suradnje s novom vladom postoji, ali ga blokira Hamasovo konstantno odbijanje pokoravanju zahtjevima Kvarteta", rekla je Rice, uvjerivši Izraelce da i dalje stoji na njihovoj strani.

U međuvremenu su Izraelske obrambene snage na Zapadnoj obali ubile dva militanta iz Brigada mučenika al-Aqse, poluformalnog, poluvojnog Fatahovog krila.

Sutra počinje summit Arapske lige, na kojem će se raspravljati o Saudijskoj inicijativi, 5 godina starom planu za uspostavljanjem mira s Izraelom. Rice je pokušala privoljeti prozapadne snage u Ligi da razmotre zahtjeve na kojima Izrael ustraje, ali još ništa nije odlučeno. Nakon sutrašnjeg dana ćemo imati jasniju sliku o tome.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara