Richard Dawkins optužio muslimane da u britanske škole uvode kreacionizam

NAJPOZNATIJI ateist na svijetu, Richard Dawkins, žestoko je kritizirao stanje u školstvu u kojemu se zbog političke korektnosti više ne smije oponirati muslimanima koji propagiraju kreacionizam.

"Islam uvozi kreacionizam u ovu zemlju", rekao je Dawkins, upozorivši kako je ključno napraviti razliku između znanstvene teorije evolucije i religijskog stava koji rađa kreacionizam.

"Većina vjernih muslimana su kreacionisti, tako da kad idete u škole imate velik broj islamske djece koja govore ono što ih se uči kod kuće", kaže Dawkins, upozoravajući kako politička korektnost dovodi do toga da se niti jedan profesor ne želi upustiti u oponiranje takvim idejama da ga se ne bi prozvalo islamofobnim.

Pranje mozga

"Učitelji se trgaju da bi poštovali kućne predrasude s kojima su djeca odgojena. Vlada bi mogla učiniti više, ali ne želi, zato što je fanatična oko multikulturalizma i potrebe za poštivanjem različitih tradicija iz kojih ta djeca dolaze", kritizira Dawkins.

Dawkins kaže da se vlada zdušno trudi i smatra činjenicu da su djeca odgojena u različitim kulturama sjajnom. "Ja to zovem pranjem mozga", dodaje.

Dawkins je jedan od najglasnijih i najžešćih branitelja evolucije. U zadnjem desetljeću je teorija evolucije suočena s mahnitom opozicijom kreacionista, koji uče kako je teorija evolucije manjkava i kako je svijet stvoren na način opisan u svetim knjigama (prvenstveno Bibliji i Kuranu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreacionistički pokret najsnažniji je među ortodoksnijim protestantima i muslimanima, koji su potpuno suglasni oko ideje da ljudi nisu mogli nastati od majmuna, kako je to ustvrdio razvoj biologije.

Ključni argumenti za koje se kreacionisti love su znanstveni samo na demagoškoj razini, a gotovo svi prigovori koje oni postavljaju nisu utemeljeni u znanosti. Tu diskrepanciju kreacionisti izbjegavaju na vješt način. Oni, naime, tvrde kako je teorija evolucije u interesu onih koji iz ljudskog razvoja žele izbaciti moral. "Ako smo nastali od životinja, onda je u redu da se ponašamo kao životinje", često kažu kreacionisti.

Problem multikulturalizma

U SAD-u je kreacionizam pobudio pažnju javnosti nakon nekoliko sudskih procesa u kojima su sudovi zabranili izbacivanje teorije evolucije iz školskih programa. No, ono na što se sve do nedavno nije obraćala pozornost je popularnost kreacionističke doktrine kod muslimana.

Dodatni problem, koji Dawkins valjano uočava, je u tome što Zapad još uvijek nije našao pravu mjeru u odnosima prema islamu. Diljem Europe je doktrina multikulturalizma dovela do toga da vlasti ne reagiraju čak ni kad se u europskim četvrtima provode šerijatska ubojstva, tako da uopće ne čudi što je kreacionizam importiran i u škole.

J.D.
Foto: euromesco.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara