RIIA: Rat u Iraku nije rat za naftu

RAT KOJEG Sjedinjene Države vode u Iraku nema za cilj uspostavu kontrole nad naftom, tvrdi Kraljevski institut za međunarodne poslove (RIIA) u svom posljednjem istraživanju objavljenom u srijedu.

"Utisak da je vojna akcija protiv Iraka motivirana naftom, raširen je u Europi i na Bliskom Istoku", naglašava RIIA (Royal institut od International Affairs),jedan od najuvaženijih analitičkih centara Londona.

Priznavši da je nafta važna za američku vanjsku politiku, RIIA dodaje: "Sadašnja američka vojna kampanja u Iraku nije rat za iračku naftu".

"Da je sigurnost energije prvi motiv američke vanjske politike i rata, Sjedinjene Države bi intervenirale u Venezueli kako bi okončale štrajkove protiv režima Huga Chaveza koji su usporili proizvodnju nafte u toj zemlji", ističe RIIA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Matematički govoreći nafta iz Venezuele je važnija za sigurnost američke naftne industrije nego nafta iz Iraka, jer venezuelanska predstavlja 14 posto uvoza u SAD prema 7 posto nafte iz Iraka, primjećuje analitički centar.

RIIA također opovrgava argument prema kojem SAD žele prisvojiti iračka naftana polja kako bi ih sami eksploatirali.

"Prisvajanje naftnih polja ne pridonosi energetskoj sigurnosti SAD-a", tvrdi RIIA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara