Riječka banka: Svjedočenje bivše direktorice direkcije pravnih poslova o dodjeli nagrada

BIVŠA direktorica Direkcije pravnih poslova Riječke banke Irena Šunić svjedočila je danas na riječkom Županijskom sudu u istrazi protiv šestero osumnjičenika u slučaju Riječke banke o okolnostima u kojima je bivša Uprava primala stimulativni dio plaće, tj. nagrade među kojima je nagrada Ivana Štokića od 2,1 milijuna kuna .

Šunić je svjedočila o nagradama koje su od prosinca 2000. do prosinca 2001. primali tadašnji predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić. Štokić je primio 2,1, a Perožić 1,4 milijun kuna. Obojica su osumnjičena da su zlorabili položaj i ovlasti jer su znajući za gubitke banke primali nagrade, a primljeni novac nisu vratili. K tome osumnjičeni su i za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora na osnovi kojih je banka oštećena za 97,3 milijuna dolara.

Šunić je kazala da je odluku o nagradama donosio Nadzorni odbor na prijedlog Uprave te da je Uprava to pravo ostvarila nakon privatizacije banke, prenijela je novinarima istražna sutkinja Sajonara Čulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutkinja Čulina danas je kazala da je njemačkim sudskim vlastima poslana zamolnica da se sasluša i bivši predsjednik NO-a Dietrich Wolf koji je tu dužnost obnašao od 2000. do 2002.

Najveći dio gubitka Riječke banke bivši glavni diler Eduard Nodilo uzrokovao je poslovanjem s Carr Futuresom i Swiss Financeom od 1997. do 2002. Temeljni ugovor s tim novčarskim kućama Štokić je potpisao 1997. Nodilo i bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić osumnjičeni su da su dva dodatka ugovoru s Carr Futuresom neovlašteno potpisali u veljači 2001. Nodilo je osumnjičen za kažnjiva djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava. Osim Štokića i Perožića za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora osumnjičen je i Tankosić te bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah. Svi su nakon višemjesečna pritvora pušteni i brane se sa slobode. Državno odvjetništvo u ožujku ove godine podignulo je protiv njih optužnicu, ali je ona, nakon prigovora branitelja, vraćena na doradu, a istraga nastavljena. U listopadu je svjedočio Mladen Šunjić, predsjednik Nadzornog odbora banke (NO) od 1996. do 2000., a od 2000. direktor Državne agencije za sanaciju banaka. On je ustvrdio da Uprava nije obmanula NO te da je NO nadzirao rad Uprave na osnovi revizorskih izvješća po kojima je poslovanje banke bilo zakonito.

(Hina) hšup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara