Riječki dogradonačelnik Poropat optužen za utaju poreza

PROTIV Đanija Poropata, dogradonačelnika Rijeke i prvog čovjeka riječkog HNS-a, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog dvaju kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Poropat tvrdi da nikakve utaje nije bilo.

Poropatu se na teret stavlja da je u razdoblju od 1997. do 2000., kada je bio direktor tvrtke "Adria rent-a car", zlouporabio ovlasti i oštetio državni proračun za 1.350.378,60 kuna. Neistinitim iskazima obveza plaćanja poreza na dodanu vrijednost, u odnosu na obveze iskazane u poslovnim knjigama, Poropat je počinio kazneno djelo, piše Novi list.

Poropat je optužen po članku 292. stavak 1. Kaznenog zakona u kojem stoji: Kazneno djelo je počinila odgovorna osoba u pravnoj osobi koja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu - pri izvršenju obveza prema proračunima i fondovima uskrati sredstva koja im pripadaju. Za ovo djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Istom optužnicom Poropat je optužen i za kazneno djelo iz stavka 2. istog članka, kojim je propisana maksimalna kazna zatvora od osam godina.

Kaznenu prijavu protiv Poropata je podnijela Porezna uprava, odnosno Područni ured Rijeka, prilikom čega je dostavljena i materijalna dokumentacija. Istražni zahtjev Općinsko državno odvjetništvo 23. travnja 2003. godine dostavilo je istražnom sucu županijskog suda. U međuvremu je provedena istraga, a krajem 2006. protiv riječkog dogradonačelnika zaduženog za gospodarstvo podignuta je optužnica.

Poropat: Nije bilo utaje poreza

"Uvjern sam da nikakve utaje poreza nije bilo, apsolutno je neprihvatljivo da se sada, u pridizbornoj godini, izvlači nešto što se dogodilo između 1997. i  2000. U to je vrijeme tvrtka "Adria rent-a car", zapošljavala 20-ak ljudi, uredno su plaćani doprinosi i porez, a ako se i dogodila neka greška u obračunu poreza, a što se može ispitati, nije riječ o nikakvoj utaji poreza, izjavio je Đani Poropat za Index.hr.  Ističe da je financije u tvrtki vodila vrlo kvalitetna i poštena osoba, pa sumnja da se dogodila i najmanja pogreška.

Poropat ističe kako je apsurdno što su on i njegovi odvjetnici za podizanje optužnice doznali iz Novog lista.

Jedna kaznena prijava protiv Poropata već je odbačena. Naime, u studenom 2002. i lipnju 2003. godine Županijskom državnom odvjetništvu Istražnog županijskog centra riječkog suda podnesen je zahtjev za provođene istrage protiv Poropata, Borisa Bandere i Nevena Barača. Nakon što je provedena istraga zbog sumnji da su počinili više kaznenih dijela zlouporaba položaja i ovlasti u tvrtkama "Adria rent-a car " i "Adria PA", tužiteljstvo je odbacilo sve sumnje.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara