Riječki HNK dodijelio nagrade za operno stvaralaštvo

OPERNI pjevači Mirella Toić i Sergej Kiseljev te opera ´Il signor Bruschino´ Gioacchina Rossinija dobitnici su po prvi put dodijeljenih nagrada Hrvatskog narodnog kazališta ´Ivana pl. Zajca´ za dostignuća u opernom programu te kuće.

Operna solistica Mirella Toić dobila je nagradu ´Štefanija Lenković´, nazvanu po uglednoj opernoj pjevačici riječkog HNK iz sredine prošlog stoljeća. Toić je nagradu dobila, kazao je predsjednik ocjenjivačkog suda maestro Davorin Hauptfeld, tijekom današnje svečane dodjele, za ulogu Amelije u operi ´Krabuljni ples´ te za ulogu Elizabete de Valois u operi ´Don Carlos´.

Sergej Kiseljev dobitnik je nagrade ´Milan Pihler´ koja je nazvana po opernom solistu riječke Opere, jednom od najvećih hrvatskih baritona. Nagradu je dobio za ulogu Nemorina u Donizettijevoj operi ´Ljubavni napitak´.

Nagrada za najbolje operno ostvarenje u cjelini nosi ime Borisa Papandopula, hrvatskog skladatelja, dirigenta i ravnatelja Opere u riječkom HNK u dva mandata. Nagrađenu operu ´Il signor Bruschino´ režirao je Nino Mangano, a dirigirala je Nada Matošević.

Te su nagrade dodijeljene za ostvarenja u razdoblju od proteklih dviju sezona te će se nastojati održati bijenalni ritam dodjele.

Ocjenjivački sud dodijelio je specijalna priznanja mladim opernim pjevačima riječke kuće Ingrid Jambriško i Robertu Kolaru kao poticaj za daljni rad. Uz njih, specijalna priznanja dobili su maestro Zoran Juranić za rad na predstavi ´Momci na brod´ Ivana pl. Zajca i promicanje Zajčeva glazbeno-scenskog stvaralaštva te Ingrid Begović za kostimografiju u operi ´Il signor Bruschino´.

Tijekom dodjele su o djelu i značaju troje umjetnika, po kojima nose ime dodijeljene nagrade, govorili članovi njihovih obitelji. Intendant riječkog HNK Srećko Šestan kazao je da su te nagrade ´kruna svih nastojanja da se Rijeka afirmira kao glazbeno središte Hrvatske´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara