Riječki sud zatražio tjeralicu, Šimićev odvjetnik poručuje: Ništa od izručenja!

SARAJEVSKI odvjetnik Nikica Gržić, kojega je angažirao bjegunac kirurg Ognjen Šimić, za Index je kratko komentirao slučaj na kojemu će raditi. Naime, Šimić je po dolasku u Sarajevo kod svog oca, također liječnika ginekologa, angažirao jednog od najboljih sarajevskih odvjetnika kako bi ga zastupao u slučaju da Hrvatska zatraži njegovo izručenje.

Na vijest o tome da se Šimić nalazi u susjednoj BiH reagirao je i Županijski sud u Rijeci, koji je danas MUP-u naredio raspisivanje međunarodne tjeralice za kirurgom bjeguncem. Međutim, Šimićev odvjetnik poručio je u razgovoru za Index da BiH jednostavno neće izručiti liječnika koji ima i bosanskohercegovačko državljanstvo.

Gržić nam nije znao reći kad je Šimić došao u Sarajevo, međutim pretpostavlja kako je to bilo jučer ili prekjučer. "Ne mogu vam prenijeti niti njegove komentare na presudu. To je njegovo osobno shvaćanje, njegova intimna stvar. Također, ne mogu komentirati jer nisam sudjelovao u postupku, a još nisam niti vidio presudu", rekao je Gržić. Pitali smo ga i je li moguće dobiti kakvu izjavu od Šimića, međutim Gržić nam je kazao kako Šimić zasad neće davati nikakve izjave te da je trenutno pod velikim stresom, a još je uz to i teško bolestan.

BiH svoje državljane izručuje samo Haškom tribunalu

"Po dolasku u Sarajevo on je došao kod mene i angažirao me da ga zastupam za eventualni postupak izručenja. No, po Ustavu BiH izručenje državljana BiH zabranjeno je osim ako se radi o Haškom tribunalu. Tako da ako i kada bude raspisana Interpolova tjeralica za Šimićem, on će biti uhićen od strane BiH policije, zatim izveden pred sud, međutim sud će zahtjev za ekstradicijom odbiti", pojašnjava Gržić.

Na pitanje postoji li mogućnost da se Šimiću ponovno sudi u BiH ili da tamo odleži zatvorsku kaznu, Gržić kaže kako teoretski postoji ta mogućnost, međutim da se prema međunarodnoj europskoj konvenciji ne može nikome dva puta suditi za istu stvar. "Možda kad bi Hrvatska ustupila predmet BiH pravosuđu da nastavi kazneno gonjenje okrivljenika", dodaje Gržić.

Podsjetimo, riječka sutkinja Ika Šarić jučer je Šimića osudila na devet godina zatvora zbog 18 slučajeva primanja mita. Šimić nije prisustvovao izricanju presude, a njegov je odvjetnik kazao kako mu je javio da se osjeća loše te da ne može doći. Nakon što je sud poslao zahtjev policiji za Šimićevim pritvaranjem, otkriveno je kako Šimića nema niti na jednoj poznatoj adresi.

A.H.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara