Rijek: Lučki sindikati o zakonitosti osnivanja lučke uprave

PREDSTAVNICI triju lučkih sindikata danas su na konferenciji za novinare izvijestili da su Ministarstvu pomorstva, prometa i veza ponudili nagodbu po kojoj bi sindikati odustali od započetih sudskih postupaka, a Ministarstvo poduprlo poništenje provedene pretvorbe i privatizacije Luke Rijeka.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika riječke luke Vlatko Mandekić i predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić smatraju da, ako pravni odnosi u luci nisu čisti, u luku može ući samo špekulantski kapital.

Lučki sindikati prije pet su godina od Ustavnog suda zatražili da pokrene postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke o osnivanju riječke Lučke uprave, osnovane 1996. Smatraju da je nezakonito osnivanje Lučke uprave bila osnova za nezakonitu pretvorbu luke i osnivanje nekoliko novih tvrtaka. Stoga osporavaju zakonitost pretvorbe poduzeća Luka Rijeka i osnivanje tvrtaka Jadranska vrata, Jadrošped, Luka Graf, Luka Prehrana, Lučko čišćenje, Luka prijevoz, Stanovi i Luka Građenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nakon pet godina čekanja pravorijeka za nas dvojbi više nema. Od Ustavnog suda ne može se očekivati odgovorna odluka´, smatraju u sindikatima. Predstavnici sindikata istaknuli su da takav način rada Ustavnog suda omogućuje upitan rad Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Državnog ureda za reviziju i Upravnog vijeća Lučke uprave.

Protiv nekih od njih, kažu u sindikatima, pokrenuli su sudske postupke koji se također temelje na nezakonitom osnivanju Lučke uprave, rečeno je na konferenciji.

Za osam dana lučki sindikati najavili su još jednu konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o procesu pretvorbe Luke Rijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara